Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το κίνημα «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου», του οποίου ηγείται ο γνωστός ακτιβιστής Λεβ Πανομαριόφ, στο μητρώο των πρακτόρων ξένης δύναμης, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το γεγονός ότι το εν λόγω κίνημα έχει γνωρίσματα πράκτορα ξένης δύναμης τεκμηριώθηκε κατά την διάρκεια έκτακτου έλεγχου εγγράφων που διενήργησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» του οποίου ηγείται ο Λεβ Πανομαριόφ, έχει ήδη αναγνωρισθεί ως «πράκτορας ξένης δύναμης’» τον Δεκέμβριο του 2014.

Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2015, διεγράφη από το μητρώο των ΜΚΟ που λειτουργούν με την ιδιότητα του «πράκτορα της ξένης δύναμης». Τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πραγματοποιήσει έκτακτη έρευνα για την δραστηριότητα της οργάνωσης κατά την διάρκεια της οποίας διαπίστωσε ότι το κίνημα έπαψε να δραστηριοποιείται ως «πράκτορας ξένης δύναμης»

Η διεξαγωγή του τελευταίου έλεγχου εκ μέρους του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου -γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Novaya gazeta- όταν ζητήθηκε από το κίνημα να παρουσιάσει όλα τα έγγραφα των τελευταίων τριών ετών που διαθέτει, και αφορούσαν τα έγγραφα του λογιστηρίου, τον κατάλογο με τα μέλη της διοίκησης του κινήματος καθώς και την αλληλογραφία που είχε με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όπως δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση για την διενέργεια του επανελέγχου εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, γράφει η εφημερίδα, ανακοινώθηκε όταν ο Πανομαριόφ βρίσκονταν στην φυλακή με την κατηγορία ότι είχε αναρτήσει στο facebook έκκληση για συμμετοχή σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς νέους που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της εξτρεμιστικής δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στις 28 Οκτωβρίου 2018.