Θλίψη στο αγγλικό ποδόσφαιρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γκόρντον Μπανκς, ενός από τους διασημότερους τερματοφύλακες στην Ιστορία του αθλήματος.

Ο 82χρονος Μπανκς άφησε χθες το βράδυ την τελευταία του πνοή, όπως σχετικά ανακοίνωσε η Στόουκ Σίτι, με την οποία είχε κάνει σπουδαία καριέρα τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπανκς ήταν τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας, όταν τα «τρία λιοντάρια» κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1966, ενώ συνολικά είχε 73 συμμετοχές με τη φανέλα της χώρας του.

Ο Μπανκς γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1937 και συνολικά πραγματοποίησε 628 εμφανίσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα στην 15ετή καριέρα του. Η διεθνής οοσπονδία ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου τον έχει κατατάξει ως τον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα πίσω από τον Ρώσο, Λεβ Γιασίν, και μπροστά από τον διάσημο Ιταλό γκολκίπερ, Ντίνο Τζοφ. Στη σπουδαία καριέρα του ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1972 και έξι φορές καλύτερος τερματοφύλακας από τη FIFA.

Το Μάρτιο του 1953 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τσέστερφιλντ και έπαιξε το 1956 στον τελικό κυπέλλου των νέων. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 1958, ενώ τον Ιούλιο του 1959, μετακινήθηκε στη Λέστερ, αντί επτά χιλιάδων λιρών. Με τη Λέστερ αγωνίστηκε σε τέσσερις τελικούς κυπέλλου, από τους οποίους κέρδισε τους δύο. Κέρδισε, επίσης, το 1964 το Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη σεζόν, στην ίδια διοργάνωση, ήταν φιναλίστ.

Τα χρόνια αυτά καθιερώθηκε στην εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, κερδίζοντας τη Γερμανία με 4-2 στον τελικό, όντας βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Πάρα τις καλές του εμφανίσεις και τη μεγάλη αυτή επιτυχία, η Λέστερ τον πούλησε στη Στόουκ Σίτι, για 50 χιλιάδες λίρες, τον Απρίλιο του 1967. Στο Μουντιάλ του 1970, έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο ματς με τη Βραζιλία, αποκρούοντας με εκπληκτικό τρόπο καρφωτή κεφαλιά του Πελέ, αναγκάζοντας τον θρυλικό άσο να του δώσει συγχαρητήρια. Κατόπιν η προσπάθεια του αυτή πέρασε στην Ιστορία ως «η απόκρουση του αιώνα»!

Εχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, έπειτα από χρόνια, ο Πελέ για την απίθανη απόκρουση του Μπανκς, οποίος από την πλευρά του είχε δηλώσει για τη συγκεκριμένη φάση: «Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά γι’ αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση!

Ο Μπανκς υπήρξε τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι, στον μοναδικό μεγάλο τίτλο της, το 1972, όταν κατέκτησε το Λιγκ Καπ. Παρέμεινε τόσο στη Στόουκ όσο και στην εθνική Αγγλίας, μέχρι τον Οκτώβριο του 1972, καθώς είχε τότε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο του στοίχισε την όραση από το ένα μάτι και στη συνέχεια την καριέρα του. Παρόλα αυτά, έκανε ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ το 1977 και το 1978 με την Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς. Τη σεζόν 1979-80, έκανε ένα μικρό πέρασμα ως προπονητής στον πάγκο της Τέλφορντ Γιουνάιτεντ, όμως απολύθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την προπονητική.