Την ανάπτυξη της διεθνούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την ανάγκη για άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων, ώστε ακόμη περισσότερες εξ αυτών να στραφούν εμπορικά στις αγορές του εξωτερικού, αναδεικνύει το ρεκόρ που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2018, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), όπως επισημαίνεται σε σημερινή (7/2) ανακοίνωση του φορέα.

«Οι εξαγωγές αγαθών της Ελλάδας ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 33,4 δισ., ποσό το οποίο αποτελεί επίδοση ρεκόρ. Η σημαντική αυτή επίδοση αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλέον αντιληφθεί τα οφέλη της εξωστρέφειας, αναπτύσσοντας τη διεθνή τους δραστηριότητα. Επίσης, καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη υποστήριξης των επιχειρήσεων από το ελληνικό κράτος με την άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων που θα ωθήσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να στραφούν στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, απαραίτητη κρίνεται η υποκατάσταση των εισαγωγών από ελληνικά προϊόντα, καθώς οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 4,7 δισ.» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018 ανήλθαν στο ποσό των 2,57 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 74,7 εκατ., έναντι του Δεκεμβρίου 2017. Στο σύνολο του έτους, σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 4,54 δισ. (+15,7%) και ανήλθαν όπως προαναφέρθηκε στο ποσό των 33,41 δισ. Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε 22,15 δισ. ευρώ (+10,7%).

Αντίστοιχα ανοδική ήταν ωστόσο και η πορεία των εισαγωγών, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθαν σε 4,26 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,2%. Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 55,12 δισ. (+9,5%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ανήλθε σε 2,9%. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2018 αυξήθηκε κατά 238,4 εκατ., δηλαδή 1,1%, καθώς διαμορφώθηκε σε 21,7 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα καύσιμα μειώθηκε κατά 5,6%.

Αναφορικά με τις χώρες που αποστέλλονται τα ελληνικά προϊόντα, το 52,8% προορίζεται για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 47,2% για Τρίτες χώρες, ενώ αν εξαιρεθούν τα καύσιμα, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 67,5% για την Ε.Ε. και 32,5% για τις Τρίτες χώρες. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές στην Ελλάδα περοέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 51,4% και από Τρίτες χώρες κατά 48,6%, σύμφωνα πάντα με το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ.