Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας υπογράμμισε σήμερα (6/2) στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πως ο μηχανισμός ασφαλείας (backstop) στα ιρλανδικά σύνορα αποτελεί το πρόβλημα στη συμφωνία της για το Brexit και είναι ανάγκη να αντικατασταθεί, δήλωσε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

«Επαναλάβαμε και πάλι το γεγονός ότι το backstop είναι το πρόβλημα … το backstop πρέπει να αντικατασταθεί», δήλωσε η Φόστερ έπειτα από συνομιλίες με την Μέι.

Εξάλλου οι ιρλανδοί εθνικιστές προειδοποίησαν επίσης σήμερα τη βρετανίδα πρωθυπουργό πως, αν επιτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακντόναλντ δήλωσε πως είπε στην Τερέζα Μέι πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, «πρέπει ως δημοκρατική ηγέτης να επανέλθει στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να αρχίσει την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας».

«Αν η βρετανική πολιτική δεν μπορεί να δεχθεί τις συγκεκριμένες ανάγκες αυτής της χώρας, του βορρά της Ιρλανδίας, αν η βρετανική πολιτική είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να συντηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να εμποδίσει ένα σκληρό σύνορο, τότε η μόνη ύστατη επιλογή -το ύστατο backstop- είναι ένα δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας», τόνισε η Μέρι Λου Μακντόναλντ.