Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής στην οποία πέραν των θεμάτων που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη, δεν τέθηκε κανένα ζήτημα αλλαγής του Κανονισμού στο πνεύμα και της σχετικής επιστολής Τσίπρα.

Ωστόσο, μετά από σχετικό αίτημα της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλιας – Τσαρουχά, ζητήθηκε η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχετικά με την ερμηνεία Καμμένου σύμφωνα με την οποία ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές είναι από το ίδιο κόμμα, να μπορεί να συγκροτείται Κ.Ο.

«Δεσμεύθηκα ότι θα θέσω το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση που θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Το θέμα θα συζητηθεί σύντομα στην Διάσκεψη των Προέδρων, αφού η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική. Ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Μάλιστα ο κ. Βούτσης τόνισε ότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κ.Ο. για την επανασυγκρότησή της χρειάζονται 10 βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι 10 θα πρέπει να συγκροτούν κόμμα με την επίσημη βούλα του Αρείου Πάγου!

Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός με αφορμή την επιστολή για να μην υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Βούτσης είπε ότι «θεσμικά και συνταγματικά είναι σωστή η έκφραση γνώμης του πρωθυπουργού με αυτό τον τρόπο», ενώ τόνισε ότι «εντολή δεν υπάρχει». «Είναι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής. Έγινε μια δημόσια έντονη και σκληρή συζήτηση και αισθάνθηκε την ανάγκη, και σωστά έκανε, να πει ότι από την πλευρά του πλειοψηφούντος κόμματος δεν νοείται να υπάρξει σχετική συζήτηση», πρόσθεσε. Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι «αισθάνθηκα απελευθερωμένος γιατί να προχωρήσουμε σε μια ενέργεια που θα ήταν μόνο αντικείμενο αντιπαράθεσης». Όσον αφορά την πρόταση μομφής εναντίον του, τόνισε ότι «έχουν κάθε δικαίωμα και για μένα θα ήταν πολύ σημαντικό για να έχουμε την ευκαιρία να πούμε τι σημαίνει απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και αυτό αφορά και συλλογικά το Προεδρείο».

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος τόνισε ότι «η Βουλή δεν είναι παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου» και σημείωσε ότι η επιστολή Τσίπρα «δεν είναι μόνο μια ωμή παραβίαση του Κανονισμού και της διάκρισης των εξουσιών, αλλά συνιστά ευτελισμό όταν δίνει κατά αυτό τον ωμό τρόπο εντολή στον τρίτο πολιτειακό παράγοντα».