Το Hosen LeYisrael (Resilience for Israel), τo κόμμα του πρώην αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντζ, έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο στην πρόθεση ψήφου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είναι ο πιο σοβαρός αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά την έναρξη της εκστρατείας του.

Ωστόσο, με δεδομένη την πρόθεση ψήφου για διάφορα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, ο Νετανιάχου, που κατέχει αδιαλείπτως την εξουσία τα τελευταία δέκα χρόνια, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως εκείνος που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου.

Το Hosen LeYisrael, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο από τον Μπένι Γκαντζ, μπορεί να εξασφαλίσει 21 έως 24 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης για τρία τηλεοπτικά δίκτυα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (30/1). Ο Γκαντζ πιστωνόταν με 12-15 έδρες σε δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του το βράδυ της Τρίτης.

Το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, παραμένει στην κορυφή με 30-31 έδρες (στο παρόν κοινοβούλιο έχει 30 έδρες).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως ο Γκαντζ πλησιάζει, αν δεν φθάνει κιόλας τον Νετανιάχου ως ο υποψήφιος που θα ήταν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός κατά την άποψη των Ισραηλινών.

Οι Ισραηλινοί εκλέγουν στις 9 Απριλίου τους βουλευτές τους, και όχι τον πρωθυπουργό τους. Επαφίεται στον πρόεδρο να επιλέξει, ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα, σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Πέρα από τη αναμενόμενη δυναμική που δημιούργησε η έναρξη της εκστρατείας του Γκαντζ, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πως το Hosen LeYisrael, που κατατάσσεται στην κεντροδεξιά, θα έχει υπό τις παρούσες συνθήκες μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή σε σχέση με το Λικούντ προκειμένου να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ένας από τους μεγάλους άγνωστους παράγοντες της εκστρατείας είναι η επίδραση που μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα της δεξιάς η ανακοίνωση από τον γενικό εισαγγελέα της πρόθεσής του να καλέσει τον Νετανιάχου πριν από την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να γίνει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τύπου.