Η έγκριση της τροπολογίας Σπέλμαν που λέει «όχι» σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο αυτό (του no-deal Brexit) παραδέχθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι στη διάρκεια της ώρας των Ερωτήσεων στην Πρωθυπουργό, σήμερα στη Βουλή, όπου δέχθηκε επανειλημμένως ερωτήσεις από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για το ποιες είναι οι εναλλακτικές που σκοπεύει να διασφαλίσει για το backstop.

Η Τερέζα Μέι, που έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί αργότερα με τον Κόρμπιν, δήλωσε ότι η τροπολογία που πέρασε χθες από τους βουλευτές (της βουλευτή των Συντηρητικών Κάρολιν Σπέλμαν και των Εργατικών Τζακ Ντρόμεϊ) και απορρίπτει το Brexit χωρίς συμφωνία, δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

«Χθες το βράδυ το κοινοβούλιο ψήφισε ότι απορρίπτει το no-deal. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Δεν μπορείς απλά να ψηφίζεις ότι το απορρίπτεις, θα πρέπει να ψηφίσεις για μία συμφωνία. Αλλιώς αποχωρείς χωρίς συμφωνία» είπε και πρόσθεσε «μέχρι στιγμής αντιτίθεται (ο Τζ. Κόρμπιν) σε όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση σε σχέση με μία συμφωνία».

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία εξόδου που να προστατεύει τις θέσεις εργασίας, κάτι που προϋποθέτει ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να μετακινηθεί από τις θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης και μίας τελωνειακής ένωσης. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με την Μέι για να συζητήσουν λύσεις που μπορούν να ενώσουν τη χώρα, καθώς μόνο οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν. «Οι επιχειρήσεις και τα εργατικά συνδικάτα έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία τελωνειακή ένωση και μία δυνατή συμφωνία με την ενιαία αγορά» είπε.

Στα συνεχόμενα ερωτήματά του για τις εναλλακτικές ρυθμίσεις σχετικά με το backstop, η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζει μία σειρά από επιλογές που να αλλάζουν ουσιαστικά την συμφωνία αποχώρησης, όπως για παράδειγμα η «αμοιβαία αναγνώριση αξιόπιστων εμπορικών σχημάτων». Τόνισε, επίσης ότι πέρα από την χθεσινή ψηφοφορία, θα χρειαστεί και στο μέλλον πλειοψηφία από το κοινοβούλιο για μία συμφωνία.