Περισσότερα από 300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας κατεγράφησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς και στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού.

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς και του Κέντρου Υγείας του Άργους Ορεστικού ειδοποίησαν άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ, κλιμάκιο του οποίου μεταβαίνει στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Οι ασθενείς εμφανίζουν εμετούς, διάρροιες και κοιλιακό άλγος, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα, με την έρευνα να στρέφεται στο νερό.

Ειδικότερο, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει: «Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας».

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου ενώ κλιμάκιο του Οργανισμού πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.