Την άποψη ότι αν η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα το κέρδιζε, διατυπώνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πολίτες θα καλούνταν να αποφασίσουν μεταξύ του «να ονομάζεται όπως σήμερα Μακεδονία ή να αλλάξει σε Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερναρδάκης εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες αν ο ελληνικός λαός θα ήταν αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν σε περίπτωση δημοψηφίσματος ετίθετο το ερώτημα «είστε υπέρ της μη υπογραφής της Συνθήκης και η γειτονική χώρα να εξακολουθήσει να ονομάζεται, όπως σήμερα, Μακεδονία ή είστε υπέρ της υπογραφής της Συμφωνίας και η γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία».

Ερωτηθείς, σε συνέντευξή του στη Real, «αν το Μαξίμου θα υπερασπιστεί τους υπουργούς εναντίον των οποίων στρέφεται με βαριές κατηγορίες ο Π. Καμμένος», απάντησε, καταρχήν, «προφανώς και θα υπερασπιστούμε όλους και όλες που έχουν συμβάλει με αυταπάρνηση και εντιμότητα στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρει ότι ο Π. Καμμένος «με τέτοιου είδους πρακτικές δεν τιμά ούτε τη δική του συμβολή, ούτε τους δικούς του συνεργάτες που στο κάτω-κάτω έχουν δικαίωμα στην άποψη τους» και προσθέτει για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «φοβάμαι ότι εγκλωβίζεται σε ένα περιθωριακό χώρο αναφοράς που χαρακτηρίζεται από ανορθολογισμό και συνωμοσιολογία».

Ο Χρ. Βερναρδάκης θεωρεί «έωλο» τον ισχυρισμό περί «εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων» με το «ονοματολογικό» της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «μήπως θα ήταν εμπόδιο το ονοματολογικό γι’ αυτά τα «ξένα συμφέροντα», ώστε να προωθήσουν τάχα τις επιδιώξεις τους; Αφού, έτσι κι αλλιώς, είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία»».

Θεωρεί δε, «απολύτως φαιδρό» τον ισχυρισμό ότι στόχος του «ονοματολογικού» ήταν και η δημιουργία ρηγμάτων στα κόμματα της αντιπολίτευσης και «αντιστρέφοντας το ερώτημα», σημειώνει «μήπως τα κόμματα είχαν έτσι κι αλλιώς έναν εσωτερικό διχασμό και αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσαν στην επίλυση ενός σημαντικού για τη χώρα θέματος;»