Ως αφετηρία για μια μακρά προεκλογική περίοδο μέσα σε συνθήκες «σκληρού ροκ» αντιμετωπίζεται η χθεσινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κλείσιμο του φακέλου ενός μείζονος σημασίας θέματος σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του τελευταίου γύρου στη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις εκλογές.

Τα χθεσινά πολιτικά γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015, αποτελούν εν πολλοίς και το εναρκτήριο λάκτισμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράφει τους υψηλούς πολιτικούς τόνους και ένα σκηνικό άγριας πόλωσης. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού αξιολογηθούν και αναλυθούν πλήρως οι μετρήσεις και βέβαια τα ποιοτικά στοιχεία αυτών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να παραμένει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας, όπως και η «προεδρική ομάδα», αν και μια σειρά ιστορικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποστηρικτές των τετραπλών εκλογών τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συμφωνία των πρεσπών υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή μέσα σε εκρηκτικό κλίμα με την αντιπολίτευση να διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλισε τις ψήφους των οκτώ «προθύμων» που έδωσαν την πλειοψηφία των 153 «ναι», έναντι των 146 «όχι» και του ενός «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού, η ψήφος του οποίου αποτέλεσε τη μοναδική «έκπληξη» της ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού είχε καταφερθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε στα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο»

-Τι προετοιμασίες γίνονται στο υπουργείο Εσωτερικών για εκλογές;

-Τι σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικό αιφνιδιασμό;

-Πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει συσπείρωση μέσω πόλωσηςς

-Ποια νομοσχέδια θα έρθουν με επικοινωνιακό στόχο να αλλάξουν το κλίμα;

-Πώς θα επιδιώξει η κυβέρνηση να κερδίσει ξανά αναποφάσιστους και να φέρει στο στρατόπεδο της τους κεντροαριστερούς;

-Ποιο θα είνει το δίλημμα των εκλογών;

-Γιατί στοχοποιείται το ΚΚΕ;

-Ποια ήταν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας;

-Ποιο ήταν το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ;

-Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας;

-Σε ποιες θέσεις δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης;

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο» που κυκλοφορούν