Ο Ράφα Ναδάλ ήταν αξεπέραστο εμπόδιο για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 32χρονος Ισπανός που είναι σε καταπληκτική κατάσταση στη Μελβούρνη δεν άφησε τον Τσιτσιπά να πάρει ανάσα, νίκησε με 6-2,6-4,6-0 (σε μία ώρα και 46 λεπτά) και προκρίθηκε στον τελικό του Οπεν της Αυστραλίας.

Η ήττα αυτή δεν διαγράφει φυσικά την σπουδαία παρουσία του 20χρονου πρωταθλητή, στο πρώτο Γκραν Σλαμ της νέας χρονιάς. Ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Ελληνας που έφτασε σε έναν ημιτελικό μίας τόσο σημαντικής διοργάνωσης και κέρδισε την εκτίμηση και τον θαυμασμό των φίλων του αθλήματος.

Ομως, έπεσε πάνω σε έναν σπουδαίο αθλητή,ο οποίος θέλει να κρατήσει το τρόπαιο του Οπεν της Αυστραλίας στα χέρια του ύστερα από δέκα χρόνια. Η τελευταία του νίκη ήταν το 2009. Ο Τσιτσιπάς προσπάθησε όσο μπορούσε. Ο Ναδάλ όμως με πιο επιθετικό παιχνίδι από κάθε άλλη φορά, δεν του άφησε το παραμικρό περιθώριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο σετ, ο 32χρονος Ισπανός είχε 100% επιτυχία στο πρώτο σερβίς!

Στο δεύτερο, ο Ναδάλ προσπάθησε να κάνει break στο έβδομο γκέι, καθώς προηγήθηκε 40-0. Ο Τσιτσιπάς όμως κατάφερε να «σβήσει» τρία break points και να πάρει το γκέιμ. Ωστόσο ο Ναδάλ «χτύπησε» και πάλι στο ένατο γκέιμ, έκανε το break και επικράτησε 6-4.

Στο τρίτο σετ η κυριαρχία του Ναδάλ ήταν απόλυτη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσιτσιπάς δεν είχε ούτε έναν winner. Ο Ισπανός είχε καταπληκτικά στατιστικά, καθώς η επιτυχία του στο πρώτο σερβίς ήταν συνολικά 85%, ενώ ο Τσιτσιπάς είχε μόλις 64%. Επίσης ήταν καθοριστική και η κυριαρχία του στο φιλέ με 82% έναντι 53%. Ο Τσιτσιπάς είχε 17 winners έναντι 28 και πολύ περισσότερα αβίαστα λάθη (22 έναντι 14).