«Η Συμφωνία των Πρεσπών, που καλούμαστε αύριο να κυρώσουμε, είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα των τελευταίων χρόνων, ίσως και των τελευταίων δεκαετιών. Με αυτήν, δύο γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, η Ελλάδα και η πΓΔΜ, τερματίζουν μια διένεξη που εμπόδισε τις διεθνείς τους σχέσεις, εξέθρεψε τον εθνικισμό και το μίσος, δίχασε τους ίδιους τους λαούς» ανέφερε στη Βουλήσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι με αυτήν τη Συμφωνία τα δύο κράτη λύνουν τη διένεξη για το όνομα με τον τρόπο που πάντα επεδίωκε η Ελλάδα, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία επιβεβαιώνει το απαράβατο των συνόρων.

«Το Μακεδονικό, όμως, δηλητηριάζει επί τριάντα χρόνια την εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αφετηρία δεν ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα, γιατί η διαφορά με τους γείτονες θα μπορούσε να είχε λυθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πρόβλημα ήταν η διένεξη στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον τυχοδιωκτισμό Σαμαρά αφενός και αφετέρου η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ τότε, το ’91-’92, να εκμεταλλευτεί τους φόβους του λαού για να επικρατήσει πολιτικά της ΝΔ» τόνισε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σήμερα υπάρχει λόγος που ενώνει τους δύο πολιτικούς αντιπάλους του ’91-’92, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «διότι η πολεμική κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μέρος της προσπάθειας να ανατραπούν όσα κατάφερε ο λαός και η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια και να πάμε πίσω στις πολιτικές και σε αυτούς που μας κατέστρεψαν». κ. Φωτίου επισήμανε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ: Είναι αυτή που εξέφρασε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2014, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων ή αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στην Επιτροπή χθες, ότι η ΝΔ δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» και δεν τον ήθελε ούτε στο Βουκουρέστι;.

Όπως εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός, «η ασάφεια αυτή» προσβάλλει τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή ακόμα και τον Αντώνη Σαμαρά, αφού αφήνει υπόνοιες για την ειλικρίνεια τους.

Θέτοντας, δε, το ερώτημα γιατί γίνεται αυτή η μεταστροφή της αντιπολίτευσης, ο κ. Φωτίου υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης υποθάλπει ό,τι ανορθολογικό και σκοταδιστικό κρύβει η κοινωνία μας, υιοθετεί τον φοβικό εθνικισμό μήπως και καταφέρει να ρίξει την κυβέρνηση.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία βοηθάει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τους γείτονες και θα βοηθήσει να εξαληφθούν οι φόβοι που πηγάζουν από το αιματηρό παρελθόν των Βαλκανίων και που αναζωπυρώνονται από την κοινωνική ανασφάλεια που δημιούργησε η πολιτική του παλαιού καθεστώτος, η οποία έριξε τη χώρα στα βράχια.

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί και θα βοηθήσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα να προχωρήσουμε» κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.