Με τη μάχη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών να έχει ήδη ξεκινήσει, η Πειραιώς φαίνεται να εξετάζει προσεκτικά τις κινήσεις της για ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής, κατά της κυβέρνησης.Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεν Αντώνης Σαμαράς ότι θα πάρει τον λόγο την Πέμπτη στην Βουλή με μια ομιλία που θα συζητηθεί, ενώ όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου» αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης.

Ειδικά, όπως λένε πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, ως ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για το veto στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η ώρα να παρέμβει, σε μια στιγμή που ξε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφνωία των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ η ΝΔ φέρεται έτοιμη, έχοντας συγκεντρώσει και τις απαραίτητες υπογραφές γαλάζιων βουλευτών να καταθέσει πρόταση μομφής.

Η παρέμβαση, καταγγελτική για τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν γίνει, θα δώσει και απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από το Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε στην εθνικιστική της πτέρυγα και απομακρύνθηκε από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου. Ενώ θα ενισχύσει την κριτική της Πειραιώς για τη Συμφωνία και την ενότητα του κόμματος

Την ίδια ώρα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για τρεις ή πέντε ημέρες η ψήφιση των Πρεσπών, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θ’ αποφασίσει είτε την απευθείας διεξαγωγή της , είτε την έναρξή της μετά από δύο 24ωρα – με σχεδόν βέβαιο το πρώτο ενδεχόμενο, με βάση τις διαρροές από το Μαξίμου, το οποίο θεωρεί «δώρο» την κίνηση της ΝΔ.

Σημειώνεται επίσης ότι τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας, εφόσον κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως της πρότασης μομφής, η ΝΔ πρόκειται να τονίσουν ότι η συμφωνία είναι κακή διότι παραχωρεί γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, ενώ βολές εξαπολύει η Πειραιώς  κατά της κυβέρνησης για το ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της πΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται σε κάθε περίπτωση απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.