H συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην ΠΓΔΜ δεν είναι καθόλου ήρεμα τα πράγματα. Η άρνηση του προέδρου της χώρας να υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές δημιουργεί συνεχείς εντάσεις με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει διαρκώς την κυβέρνηση Ζάεφ.

Όλα τα κόμματα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης μαζεύτηκαν προχθες βράδυ  και έκαναν συνασπισμό κατά του Ζάεφ.  Τον κατήγγειλαν για  την ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα  που λέει ότι η  συμφωνία για την ιθαγένεια αναγνωρίζει «μακεδονική υπηκοότητα» και όχι εθνότητα.

Με τον τίτλο: «Το Υπουργείο Εξωτερικών  της Μακεδονίας αναγνωρίζει επίσημα ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες στην Μακεδονία με βάση την εθνότητα» ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alfa στα Σκόπια κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ ότι αθέτησε όσα έλεγε για την μακεδονική ταυτότητα.

Όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, σε σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσηςVMRO-DPMNE Ίγκορ Γιανούσεφ ανακοίνωσε ότι το κόμμα πρόκειται να καταθέσει εντός της ημέρας μηνύσεις εναντίον του Προέδρου του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, του  αναπληρωτή  Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου Νετζμπεντίν Ιμπραήμι καθώς και εναντίον του Διευθυντή της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως»  Μάρτιν Κόστοφσκι με την αιτιολογία ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας» βάσει του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα, της «εγκληματικής σύμπραξης» βάσει του άρθρου 394 και του  «σαμποτάζ» βάσει του άρθρου 315 του Π.Κ.

Το κόμμα υποστηρίζει ότι οι τρεις ανωτέρω διέπραξαν σειρά ποινικών αδικημάτων, τα οποία πλήττουν την συνταγματική τάξη και την ασφάλεια του κράτους, αφού, παραβιάζοντας με δόλο το Σύνταγμα και τους νόμους επέτρεψαν την δημοσίευση του «νόμου για την αντισυνταγματική διγλωσσία» δίχως την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Παράλληλα, ο Γιανούσεφ αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα το κόμμα θα προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την εξέταση της συνταγματικότητας του «νόμου για την διγλωσσία», ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσουν και  την προσωρινή παύση της εφαρμογής του νόμου.

Ο ΓΓ του VMRO-DPMNE επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “MKD”, στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε και ο καθηγητής Γιόβε Κεκένοφσκι από την δημοκρατική φράξια του VMRO-DPMNE, για εκτίμηση της συνταγματικότητας του νόμου των γλωσσών, ο οποίος, κατά την άποψή του, υιοθετήθηκε χωρίς την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.