Ταχύτατες είναι οι διεργασίες αποστράτευσης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου, Βαγγέλη Αποστολάκη προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Για να καταστεί ο διορισμός του απαιτείται συνεδρίαση του  ΚΥΣΕΑ και έκδοση πράξης αποστρατείας του. Στη συνέχεια θα καταστεί δυνατή η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Αποστολάκη.

Την Τρίτη αναμένεται ο Βαγγέλης Αποστολάκης να ορκιστεί επισήμως υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα ακολουθήσει η τυπική παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον παραδίδοντα υπουργό Πάνο Καμμένο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου το ΚΥΣΕΑ -με τον Βαγγέλη Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας- προκειμένου να προχωρήσει στις ετήσιες τακτικές κρίσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή την προαγωγή, παραμονή ή αποστρατεία των σημερινών αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ αλλά και για την επιλογή νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Από την αποστρατεία του ναυάρχου Αποστολάκη και μέχρι τον ορισμό νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθήκοντα αρχηγού θα ασκεί ο σημερινός υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Αποστολάκης: Θα υπηρετώ το καθήκον μου μακριά από πολιτικούς και κόμματα

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο Β. Αποστολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα υπηρετώ το καθήκον μου μακριά από πολιτικούς και κόμματα όπως και τώρα».

«Δέχτηκα να αναλάβω την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω την ευθύνη όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία και θεωρώ εξαιρετική τιμή την πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θα συνεχίσω να υπηρετώ το καθήκον που αναλαμβάνω όπως έκανα μέχρι σήμερα μακριά από πολιτική και κόμματα και προσβλέπω στη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων για το καλό της πατρίδας»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με τα προεδρικά διατάγματα και με το ΚΥΣΕΑ για να ολοκληρωθεί η θητεία του ως ΑΓΕΕΘΑ και να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 12:30 ξεκίνησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αποστολάκη.