Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο συνεχίζουν να παίζουν οι Τούρκοι. Οχι μόνο με τις καθημερινές πολεμικές κραυγές τους, αλλά και με τις συνεχείς παραβιάσεις και τη διάθεσή τους να «γκριζάρουν» ολόκληρες νησιωτικές περιοχές. Και ακόμη χειρότερα: Φαίνεται να έχουν βάλει στο στόχαστρο και το Καστελλόριζο.

Το γεγονός και μόνο ότι η Αγκυρα ανακοίνωσε ασκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, δείχνει ότι η Ελλάδα θα έχει μπροστά της πολλούς δύσκολους μήνες. Η επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει ευθέως στη σχετική φρασεολογία του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τις 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που περιγράφονται ως «επικράτεια» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Αγκυρα για μια αεροναυτική άσκηση

Χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yenisafak» υποστήριξε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros Hayrettin Paşa» θα διευρύνει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Ρόδου, δηλαδή σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα περιοχή έρευνας του «Barbaros» είχε ανακοινωθεί βέβαια από το περασμένο Σάββατο με τη γνωστή τακτική των παράνομων NAVTEΧ και οι εργασίες ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν χθες. Φανεται όμως ότι η Αγκυρα επιχειρεί να τις προπαγανδίσει ακόμη περισσότερο στο τουρκικό κοινό με τη συνδρομή των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό των τουρκικών προθέσεων είναι πως στο δημοσίευμα με τίτλο «Πορεία πρόσω ολοταχώς» προαναγγέλλεται ότι η έρευνα του «Βarbaros» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα είναι προγραμματισμένη να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο με την προσθήκη νέων περιοχών. Επιπλέον, για ακόμη μία φορά το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας συνοδεύεται και από έναν χάρτη όπου παρουσιάζεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει κάτω από το Λασίθι της Κρήτης. Επιπλέον, η Τουρκία ισχυρίζεται εκ νέου ότι ελληνική φρεγάτα είχε παρενοχλήσει το τουρκικό σεισμογραφικό και γι’ αυτό για ένα διάστημα συνοδευόταν από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες.

Τη σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων κατά της χώρας μας πήρε χθες ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλώντας πως θα έρθει η μέρα «που θα πληρώσει βαρύ τίμημα όποιος λέει πως αν έρθουν οι Τούρκοι θα τους ισοπεδώσουμε». Είχε προηγηθεί ο Ερντογάν το περασμένο Σάββατο απαγγέλλοντας τους στίχους τουρκικού τραγουδιού που λέει ότι οι Τούρκοι «θα ρίξουν τους Ελληνες στη θάλασσα».