Τις πληγές τους στις στάχτες που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, προσπαθούν ακόμα να επουλώσουν οι κάτοικοι της περιοχής, που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους πέντε μήνες μετά. Χριστούγεννα στο Μάτι και οι άνθρωποι που επέζησαν από τη βιβλική καταστροφή περιμένουν ακόμα την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης.

Πέντε μήνες μετά, και οι ελπίδες των πυρόπληκτων για ένα νέο ξεκίνημα έχουν σβήσει στις «στάχτες» που άφησε πίσω της πύρινη λαίλαπα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ζουν σε κατασκηνώσεις, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει στα… λόγια. Προσπαθούν μόνοι τους να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να φτιάξουν τη ζωή τους. Αλλωστε όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα σε πυρόπληκτη και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες. Οι κάτοικοι στο Μάτι δεν ζητιανεύουν την κρατική βοήθεια. Απλώς θέλουν να κάνει πράξη τα λόγια της.

Μικρά παιδιά θέλοντας να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή, βγήκαν δειλά δειλά από τα σπίτια τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να πουν τα κάλαντα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αντίκρισαν έρημα σπίτια, χτύπησαν την πόρτα σε όσα διέκριναν πως υπήρχε ζωή.

Λίγες ημέρες πριν, τα «ΝΕΑ» είχαν μιλήσει με κατοίκους της περιοχής. Οσο περνούν οι μήνες σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ειδικά για όσους έχασαν τις κατοικίες τους στην πύρινη κόλαση, οι ανάγκες μεγαλώνουν ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης. Το τσουνάμι βοήθειας (από εταιρείες, συλλόγους, απλούς πολίτες κ.λπ.) που σηκώθηκε από την πρώτη στιγμή για τους πληγέντες στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής φαίνεται ότι αρχίζει να εξασθενεί.

«Ισως ο κόσμος νομίζει ότι βρήκαμε κάπως τον δρόμο μας. Δεν είναι έτσι. Δεν έχουμε σπίτια, δεν έχουμε ξαναβρεί καμία κανονικότητα και οι ανάγκες μας παραμένουν. Υπάρχουν ελλείψεις και ακόμα χρειαζόμαστε βοήθεια. Στο «σουπερμάρκετ» της κατασκήνωσης δεν ξέραμε πού να τακτοποιήσουμε τόσα προϊόντα που έρχονταν, αλλά τώρα αδειάζει σιγά σιγά. Τα καθαριστικά είδη, για παράδειγμα, εξαντλούνται» περιγράφει πυρόπληκτη, η οποία ζει στην «Ε» Κατασκήνωση του Δήμου Μαραθώνα.

Η απότομη και κυρίως βίαιη αλλαγή που έγινε τον περασμένο Ιούλιο όχι μόνο έχει αφήσει τα σημάδια της στη φύση και στα σπίτια αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων. Και αυτά τα σημάδια πολύ δύσκολα θα αδυνατίσουν…