Νέες απειλές υπό την μορφή προειδοποιήσεων εκτοξεύει η Άγκυρα εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας, με αφορμή για ακόμα μία φορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη φορά οι «προειδοποιήσεις» έρχονται διά στόματος, Ιμπραχίμ Καλίν, του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, βόρεια, νότια, δυτικά και ανατολικά της Κύπρου, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν παράνομα τετελεσμένα τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό το ανακοινώνουμε για άλλη μια φορά προς όλες τις πλευρές», είπε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ο Ι. Καλίν επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, ωστόσο δεν θα δεχτεί να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Να σημειωθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι στόχος του δεν είναι απλά ο διαμοιρασμός των κερδών από τα κοιτάσματα που θα αποκαλύψουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην  Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η συνδιαχείριση, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στην σύναψη συμφωνιών.

Την επιθετική ρητορική της Τουρκίας,  επιλέγει να ακολουθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιμένει σε υψηλούς τόνους, δηλώνοντας σήμερα από την Κύπρο ότι: «Εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε».