«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταλάβει το ειδικό βάρος του ψυχισμού των Ελλήνων σχετικά με τα εθνικά μας θέματα. Όταν θα αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να πάει τη χώρα σε εκλογές, θα πάρει απάντηση για όλα αυτά. Γιατί θεωρεί ότι επειδή ο Έλληνας ζορίζεται από τη φτωχοποίηση και την άγρια υπερφορολόγηση που του επέβαλαν, δεν τον ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα. Κάνει πολύ μεγάλο λάθος» υπογράμμισε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας,  σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

«Είναι πάγια τακτική στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να κερδίσει πράγματα, είτε αναγκάζοντας γείτονες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε χρόνο και με τρόπο που εκείνη επιλέγει είτε με θερμά επεισόδια και δραματικά γεγονότα, όπως ήταν η εισβολή στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑLPHA.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού ΓΓΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Δεν θα σχολιάσω ποτέ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε να κάνω δημόσιο σχολιασμό για θέματα στρατηγικής των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνιστώ σε όλους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα σημεία της άμυνάς μας».

Όσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, παρατήρησε ότι η ρητορική του υπουργού Άμυνας είναι τελείως διαφορετική από αυτή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως στην πολιτική μετράει αυτό το οποίο κάνεις και όχι αυτό το οποίο λες. «Αν η ρητορική σου είναι επιθετική για τη δημιουργία εντυπώσεων και την ίδια στιγμή έχουμε παραβιάσεις, προβλήματα, δεν πετάμε πάνω από τα Ίμια, οι Τούρκοι διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του Αιγαίου και μιλούν για γκρίζες ζώνες, τότε προφανώς υπάρχει θέμα με την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης» σημείωσε.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά είναι επιβλαβής. Επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος και μίλησε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα με την Αλβανία δίνοντας θάρρος στους βόρειους γείτονές μας να λένε και να κάνουν απίστευτα πράγματα. Θυμίζω το θέμα με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας και τη δολοφονία Κατσίφα. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το Σκοπιανό, υπογράφοντας μία επιβλαβή συμφωνία, στην οποία είναι αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ περιέγραψε στις δηλώσεις του και τον νέο πατριωτισμό: «Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Ο νέος πατριωτισμός, στον οποίο πιστεύουμε, έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων μας, που αυτή η κυβέρνηση τα άφησε ξέφραγο αμπέλι και πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 και τίναξαν στον αέρα την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει να κάνει με το προσφυγικό- μεταναστευτικό που στοίβαξαν ανθρώπινες ψυχές στη Μόρια και είναι υποκριτικός ο ανθρωπισμός τους. Έχει να κάνει με τις γειτονιές μας στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, όπου κυριαρχεί η βία και η ανομία. Έχει να κάνει με τα γκρουπούσκουλα των αναρχικών που μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στη Βουλή, που προπηλακίζουν στα πανεπιστήμιά μας φοιτητές και καθηγητές. Όλα αυτά μαζί είναι πολύ ψηλά στη συνείδηση του Έλληνα μαζί με το θέμα της Μακεδονίας μας».