Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) για την προσωρινή πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, «οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση. Θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών και την δημιουργία υποδομών για την αποτελεσματικότερη ανακύκλωση πλαστικών. Οι κύριες αιτίες, που τα απορρίμματα καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους και το περιβάλλον, είναι η έλλειψη υποδομών για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτωνκαι η συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών, που ρυπαίνουν μετά τη χρησιμοποίηση των προϊόντων».

Η πρόταση οδηγίας για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης δεν προσφέρει, σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, λύση στα παραπάνω προβλήματα, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της απαγόρευσης και του περιορισμού ορισμένων προϊόντων, που έχουν επιλεχθεί ως η προτιμώμενη λύση από τους συμπολίτες μας. Η πρόταση οδηγίας για τη μείωση των αποκαλούμενων πλαστικών μιας χρήσης έχει ήδη επικριθεί για την πλημμελή επιστημονική αξιολόγησηκαι την έλλειψη αναλύσεων για τον Κύκλο Ζωής των προϊόντων (LCA).

«Με την προτεινόμενη απαγόρευση διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια σειρά νέων προβλημάτων, μιας και εξαιτίας της βιασύνης υιοθέτησης αυτής της πρότασης οδηγίας δεν έχει γίνει επιστημονική εκτίμηση των συνεπειών για το περιβάλλον. Οι διαπιστώσεις αυτές μας οδηγούν στο πραγματικό πρόβλημα: την ανακύκλωση. Ή μάλλον: την έλλειψη της. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εποχή όταν αναφέρεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα» τονίζει ο ΣΒΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις αυτής της πρότασης οδηγίας, που απέχει πολύ από τη διασφάλιση των επιθυμητών περιβαλλοντικών οφελών, αλλά αντίθετα διακινδυνεύει θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσηγια πολλές ΜΜΕ. Στους επόμενους μήνες θα επισημοποιηθεί το κείμενο της πρότασης οδηγίας. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι αν η συγκεκριμένη οδηγία εφαρμοστεί θα αποδειχθεί επιζήμια για τους καταναλωτές και δεν θα προστατέψει το περιβάλλον.

Ο Σύνδεσμος προτείνει «να εστιάσουμε στην προσπάθεια εκπλήρωσης των συμφωνημένων στόχων της ανακύκλωσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το πλαστικό με τις ευεργετικές ιδιότητες του έχει συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων συμπολιτών μας και αποτελεί αναντίρρητα μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος».