Με τον τίτλο «Υποψήφιος του ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) ο Ερτουγρούλογλου;» ο αρθρογράφος της Κίπρις Ποστασί, Γκιοκχάν Αλτινέρ γράφει ότι οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως δεν τίθεται θέμα εδαφικής υποχώρησης, αλλοίωσης των εγγυήσεων και απόσυρσης του στρατού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Αγκυρα είναι εναντίον μιας νέα διαδικασίας συνομιλιών.

Συνδέει μάλιστα τα λεγόμενα Τσαβούσογλου και τη στάση της Αγκυρας με τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 και υποστηρίζει ότι τίθεται ερωτηματικό για το εάν θα είναι ή όχι ξανά υποψήφιος ο Μουσταφά Ακιντζί. «Μιλώντας ανοιχτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αγκυρα θέλει να δουλέψει με ονόματα που είναι πιο κοντά στις δικές της απόψεις».

Αυτά τα ονόματα είναι, σύμφωνα με τον Αλτινέρ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και η Σιμπέλ Σιμπέρ. Σημειώνει, δε, ότι ο Οζερσάι δεν μπορεί να εκλεγεί χωρίς να υπάρχει συνασπισμός ΚΕΕ – ΚΛ (Κόμμα του Λαού), ωστόσο λόγω της επίθεσης του ίδιου του Οζερσάι προς ηγετικά στελέχη του κόμματος Εθνικής Ενότητας και η κατάθεση φακέλων για διεφθαρμένους «βουλευτές» στα δικαστήρια εναντίον τους, δεν θα είναι εύκολη η συνεργασία των δύο κομμάτων.

«Δεν βλέπει η Αγκυρα ομοσπονδιακή λύση»

Ακόμα και αν γίνει τέτοια συνεργασία, όμως, προσθέτει ο αρθρογράφος, δεν σημαίνει ότι ο Οζερσάι μπορεί να εκλεγεί καθώς η βάση του ΚΕΕ δεν θα τον στηρίξει ολόκληρη.

Ο αρθρογράφος της Κίπρις Ποστασί γράφει ότι το ΚΕΕ δεν έχει ανάγκη συνεργασίας ούτε και αναζήτησης ιδιαίτερα δημοφιλούς υποψηφίου.

Επικαλείται δε πληροφορίες εντός του ΚΕΕ για φωνές υπέρ της υποψηφιότητας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (πρώην «υπουργός εξωτερικών»).

Στο σημείο αυτό αναφέρει ότι η Αγκυρα είναι θυμωμένη με την ελληνοκυπριακή πλευρά και φαίνεται με γυμνό μάτι ότι δεν βλέπει πλέον ζεστά μια ομοσπονδιακή λύση. Ο τουρκοκύπριος αρθρογράφος εκτιμά ότι εάν μέχρι το 2020 και τις «προεδρικές» δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, θα προκύψουν ως υποψήφιοι πιο συντηρητικά ονόματα, όπως αυτά που ο ίδιος ανέφερε.

Δεν θεωρεί ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ όμως μπορεί να στηριχθεί από το ΚΕΕ, ενώ ο Ερτουγρούλογλου κάνει σκληρές τοποθετήσεις στο Κυπριακό, υποστηρίζει τις δικές του απόψεις και είναι ένα από τα δυνατά ονόματα στο κόμμα του.

Θεωρεί επίσης ότι ο Ερτουγρούλογλου είναι πιο κοντά στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: politis.com