Το νέο πρόγραμμα αφορά δάνειο συνολικού ύψους 3,9 δισ. δολαρίων και η διάρκειά του φθάνει τους 14 μήνες, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον είχε δώσει καταρχήν το πράσινο φως σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς το Κίεβο αρχίζει να βγαίνει από βαθιά οικονομική κρίση αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπο με προθεσμίες για την αποπληρωμή μεγάλων οφειλών του κράτους ως το 2020.

«Οι ουκρανικές αρχές αποκατέστησαν επιτυχώς τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», έκρινε ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στο ΔΝΤ.

«Μειώθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα»

Κατά τον ίδιο, «η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική» που εφαρμόζει το Κίεβο, σε συνδυασμό με την «ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία» του ουκρανικού νομίσματος, «συνέβαλαν να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα» ενώ «τα (συναλλαγματικά) αποθέματα εν μέρει αποκαταστάθηκαν και η εμπιστοσύνη (των αγορών) βελτιώθηκε».

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 που προβλέπει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ, άνοδο των τιμολογίων του φυσικού αερίου και της θέρμανσης, καθώς και τη βελτίωση της διοίκησης των τραπεζών υπό τον έλεγχο του κράτους.

Ο Λίπτον πάντως ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεις για να προσελκυστούν περισσότεροι ξένοι επενδυτές και «να βελτιωθεί γενικά το επιχειρηματικό κλίμα».

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ουκρανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2018 και 2,7% το 2019. Το 2017, η ουκρανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5%.