Είναι πλέον πασιφανές το ότι η ενδοτική «άψογη στάση» της σημερινής ελληνικής διπλωματίας απειλεί επιθετικά την πατριωτική μας αξιοπρέπεια, γιατί όχι και την εθνική μας κυριαρχία, τόσο από το αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα, όσο και από το αντίστοιχο παρόμοιο καθεστώς του Σκοπιανού Ζόραν Ζάεφ.

Σωρεία από παρόμοιες καταστάσεις γεμίζει τις μαύρες σελίδες αυτής της υποχωρητικότητας. Και σαν να μην έφτανε αυτή η θλιβερή εμπειρία των πολιτικο-διπλωματικών μειοδοσιών, στην τελευταία περίοδο της 40μηνης θητείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο ηθικά απροστάτευτος από την πολιτική του ηγεσία ελληνικός λαός, γεύεται τα πικρά ποτήρια της υποταγής του σημερινού Υπουργείου Εξωτερικών στις αρπακτικές ορέξεις των δύο γειτόνων, με χαρακτηριστικά τα κρούσματα:

·      Της … ασυμφωνίας των Πρεσπών (Προτιμώ τον όρο ασυμφωνία, διότι για το κατάντημα αυτό φέρνει ακέραιη την ευθύνη η τετράδα Τσίπρα-Κοτζιά και Ζάεφ-Ντιμιτρόφ, που συνομολόγησαν αυτή την ασυμφωνία χωρίς καμιά συνεννόηση, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους κορυφαίους κοινωνικούς φορείς. Δηλαδή πίσω από τις πλάτες του ίδιου του κυρίαρχου λαού μας (γιατί όχι και των Σκοπιανών γειτόνων).

·      Των διωγμών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, από το καθεστώς του ανθέλληνα Έντι Ράμα. Εδώ πλέον μιλάμε για συμπεριφορά, που κορυφώνει την αναισχυντία του Αλβανού πρωθυπουργού, με τη βίαιη και αντισυνταγματική απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Με ένα και μόνο στόχο: Όχι βέβαια να μετατρέψει σε τουριστική αλβανική «Κυανή Ακτή» την πατρογονική και από συστάσεως του αλβανικού κράτους, ακίνητη περιουσία των βορειοηπειρωτών. Αλλά για να εξαναγκάσει τους βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συρρεύσουν ως … πρόσφυγες στη μητέρα Πατρίδα, ή να μετοικήσουν στα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς.

Και τα δύο αυτά κρούσματα ανθελληνικής Αλβανο-Σκοπιανής ασυδοσίας, ούτε καταγγέλλονται δεόντως, από την ελληνική διπλωματία, αλλά ούτε και αντιμετωπίζονται με τη διεθνώς κατοχυρωμένη τακτική των διπλωματικών αντιμέτρων (Rétortion).

Ειδικότερα, ως προς την κακομεταχείριση της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, δεν αρκούν οι απαντήσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ, εφόσον σ’ αυτές δεν περιλαμβάνεται η προειδοποίηση για αντίμετρα, όπως:

–        Ανάκληση στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, με ταυτόχρονη απέλαση στην Αλβανία ισόβαθμων στελεχών της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

–        Υπενθύμιση, τόσο προς το αλβανικό ΥΠΕΞ, όσο και προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι οι νομίμως διαμένοντες 577.359 Αλβανοί μετανάστες, στην Ελλάδα, απολαύουν σχεδόν προνομιακά των κανόνων της συνταγματικής ισονομίας και ισοπολιτείας. Επιπλέον, οι μετανάστες αυτοί, με τα χρηματικά τους εμβάσματα προς τους συγγενείς τους της Αλβανίας, στηρίζουν σημαντικά την εθνική οικονομία της γείτονος.

–        Σε άλλη υπενθύμιση του ελληνικού προς το αλβανικό ΥΠΕΞ, να τονιστεί, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπέσει, στον ολισθηρό ηθικό κατήφορο του Έντι Ράμα, αντεκδικούμενη με μέτρα ανταπόδοσης την εδώ πολυπληθή αλβανική παροικία. Αλλά και δεν θα παύσει να ενημερώνει, για την αλληλεγγύη της αυτή, τους εδώ Αλβανούς.

–        Αυστηρή προειδοποίηση προς Αλβανία και Σκόπια, ότι κάθε νέο κρούσμα αλυτρωτισμού ή δυσμενούς και εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριφοράς, εις βάρος της Ελλάδας, θα ισοδυναμούσε και προς ένα διαρκές και ανυποχώρητο ελληνικό VETO κατά της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ότι η χώρα μας νομιμοποιείται για τους ίδιους λόγους να αξιώσει την αποπομπή των δύο ταραξιών από τους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.