Σε κλίμα έντονης συγκίνησης εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αποχαιρέτισαν την Τετάρτη ένα αγοράκι τεσσάρων ετών που σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από θραύσματα, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κοντά στο φράχτη ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα.

Το αγοράκι, τυλιγμένο σε μια παλαιστινιακή σημαία, κηδεύτηκε στο Χαν Γιουνές, στα νότια της Γάζας.

Σε ένα βίντεο που τραβήχθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters την περασμένη εβδομάδα διακρίνεται το παιδί, να μεταφέρεται τραυματισμένο σε ένα αυτοσχέδιο ιατρείο, κοντά στα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κίντρα είπε ότι χτυπήθηκε από θραύσματα στο μάτι και ένα από αυτά έφτασε στον εγκέφαλό του. «Αυτό ήταν το βαρότερο τραύμα και κατά πάσα πιθανότητα ήταν εκείνο που οδήγησε στον θάνατό του», επιβεβαίωσε ο διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του Χαν Γιουνές Μοχάμαντ Άμπου Χιλάλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησαν οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δηλώνουν ότι «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» για να μην βλάψουν παιδιά και κατηγορούν τη Χαμάς ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, οργανώνοντας αυτές τις διαδηλώσεις. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς με κυνισμό χρησιμοποιεί τους κατοίκους, ιδίως γυναίκες και παιδιά, σαν ανθρώπινες ασπίδες και τους βάζει στην πρώτη γραμμή των βίαιων ταραχών, των τρομοκρατικών επιθέσεων και των εμπρησμών, καταδεικνύοντας την περιφρόνησή της για τη ζωή των ανθρώπων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

Ο πατέρας του αγοριού, ο Γιάσερ Αμπού Άμπεντ, που τραυματίστηκε στο πόδι, είπε ότι βρίσκονταν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τον φράχτη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ. «Δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι κακό γιατί τα πράγματα ήταν ήσυχα», είπε.