Συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, από το κόμμα της, ανέφερε αργά το βράδυ το BBC, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι ο απαιτούμενος αριθμός έχει συγκεντρωθεί.

Ο πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι, ζήτησε να συναντηθεί με την Μέι την Τετάρτη μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου, δήλωσε με ανάρτηση στο twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άντριου Μπρίντζεν, οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ενδέχεται να ψηφίσουν για την πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού το συντομότερο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Με δηλώσεις του στο Sky News είπε ότι η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Μέι θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία και αυτή μπορεί να είναι την Τετάρτη το βράδυ.

Η Μέι πάντως δήλωσε ότι βρίσκεται «μόλις στην αρχή» των συζητήσεών της με τους ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις ότι το «δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, την οποία ανέβαλε τη Δευτέρα είπε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών».

Παράλληλα, η Μέι απέφυγε δύο φορές να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της από το ίδιο της το κόμμα.

«Πόρτα» από τους Ευρωπαίους

Νωρίτερα, στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τους 27 είναι όχι απλά η καλύτερη δυνατή, αλλά η μόνη δυνατή φέρεται να επέμεινε η γερμανίδα καγκελάριος στη συνάντησή της με την βρετανίδα ομόλογό της, Τερέζα Μέι.

Η Τερέζα Μέι πραγματοποιεί νέο, έκτακτο γύρο συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) μετά την χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός της ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Όπως είπε, κατέστησε ξεκάθαρο στην Μέι πως η συμφωνία δεν είναι υπό επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθούν κάποιες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις υπογραμμίζει πόσο στενά είναι τα περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμών.

Μήνυμα στην Τερέζα Μέι για το Brexit έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πιο συγκεκριμένα, ως «έκπληξη» στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής χαρακτήρισε το Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία», αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ωστόσο, σημείωσε πως θα «εκμεταλλευτούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία» της συμφωνίας, χωρίς να «ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμα στο Twitter.