Μεταγωγή σε άλλη φυλακή του αλλοδαπού 19χρονου, που κατηγορείται για τη στυγερή δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού έπεσε θύμα ξυλοδαρμοού στις φυλακές του Αυλώνα όπου κρατείτο.

Την ίδια στιγμή διατάχθηκε ποινικός και πειθαρχικός έλεγχος για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του 19χρονου από συγκρατούμενους του.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Ο προσωρινά κρατούμενος Α.Λ., 19 ετών, με εντολή Εισαγγελέα εισήχθη χθες στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, μετά από σαφείς εντολές του Υπουργείου για την προστασία και την ασφάλειά του. Παρ’ όλα αυτά χθες το απόγευμα δέχθηκε επίθεση στο κελί του από άλλους κρατούμενους και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας και επέστρεψε στη φυλακή. Το συμβάν ερευνάται πειθαρχικά και ποινικά για τους κρατουμένους.

Στο Κατάστημα έχει μεταβεί κλιμάκιο ανώτατων στελεχών του Υπουργείου για τη διερεύνηση του συμβάντος ενώ με ειδική απόφαση ο κρατούμενος Α.Λ. μετάγεται σε άλλο Κατάστημα Κράτησης. Παράλληλα δόθηκε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πειθαρχική έρευνα σχετικά με τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του καταστήματος.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο ξυλοδαρμός του 19χρονου έγινε μέσα στο κελί του από τουλάχιστον πέντε άτομα τα οποία φαίνεται ότι παραβίασαν την πόρτα του κελιού.

Η επίθεση σε βάρος του κρατούμενου προκαλεί αρκετά ερωτήματα καθώς μια ομάδα νεαρών που επίσης κρατούνται κατάφεραν να ανοίξουν το κελί του και επί τουλάχιστον 10 λεπτά να τον βρίζουν και να τον χτυπούν χωρίς κανείς να επέμβει.

Σύμφωνα με τις έως αυτή την ώρα πληροφορίες όλα άρχισαν όταν δυο κρατούμενοι στις φυλακές Αυλώνας των οποίων το κελί είναι δίπλα σε εκείνο του 19χρονου άρχισαν να τον βρίζουν και να τον απειλούν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι εισέβαλαν στο κελί αρχικά εκείνοι και στη συνέχεια άλλα τουλάχιστον τρία άτομα.

Αρχικά υπάρχει φραστική επίθεση και στη συνέχεια χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα του 19χρονου ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν είναι εκείνος ο δράστης της δολοφονίας της 21χρονης κοπέλας, αλλά ο συγκατηγορούμενός του.

Κάποιοι απ’ όσους βρίσκονται στον χώρο επιχειρούν να σταματήσουν την επίθεση, ενώ άλλοι απλά καταγράφουν με το κινητό τους.

Ο 19χρονος πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο κελί, ενώ εξετάζεται ακόμη και η μετακίνησή του σε άλλη φυλακή.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο ξυλοδαρμός του 19χρονου καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο και εστάλη σε διάφορους αποδέκτες, καθώς ως γνωστόν, οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να κατέχουν κινητό τηλέφωνο, πολλώ δε μάλλον, smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η αντίδραση του Αλέξη Κούγια

Την απόλυτη αντίθεσή του στις συμπεριφορές των νεαρών, ανήλικων κρατουμένων,που ξυλοκόπησαν τον 19χρονο που κρατείται στις φυλακές Αυλώνα για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει το βήμα της πολιτικής αγωγής υπέρ των συγγενών της φοιτήτριας,

«Δηλώνουμε ευθέως ότι αυτή η εγκληματική συμπεριφορά τους εις βάρος του δολοφόνου, στα πλαίσια αποενοχοποιήσεώς τους για τις δικές τους αντικοινωνικές παραβατικές συμπεριφορές, δεν εκφράζει ούτε την οικογένεια του θύματος, την οποία εκπροσωπούμε, ούτε εμάς τους ίδιους ως  δικηγόρους και ανθρώπους», αναφέρει ο Αλέξης Κούγιας και προσθέτει: «την ενοχή και τιμωρία των κρατουμένων θα την καθορίσουν μόνο οι Έλληνες Δικαστές και είναι απαράδεκτο σε δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ο οποίος κυριάρχησε στις απαίδευτες – απολίτιστες και με έλλειψη δημοκρατίας κοινωνίες».