Ψηφοφορία για το Brexit, συνάντηση EKT, εξελίξεις στον ιταλικό προϋπολογισμό, κρίση των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, η εβδομάδα προβλέπεται έντονη για τις ευρωπαϊκές αγορές, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα Les Echos, κάνοντας λόγο για «εβδομάδα υψηλού κινδύνου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια».

Το 2018 οι ευρωπαϊκές αγορές γνώρισαν σημαντικές εξόδους κεφαλαίων, απόδειξη μιας μεγάλης έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι του πολιτικού, αλλά και του οικονομικού συστήματος (η οικονομία δεν σταμάτησε να συρρικνώνεται από την αρχή της χρονιάς). Αυτό μεταφράζεται με μια υπο-απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών. Για το 2019 οι επενδυτές παραμένουν λοιπόν προσεκτικοί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, αλλά η εβδομάδα που έρχεται μπορεί να αποφέρει κάποιες αιτίες ελπίδας ή τουλάχιστον θα επιτρέψει μια καλύτερη οπτική, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Brexit

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοινώνει προετοιμασίες εν όψει ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα σενάρια για τις αγορές. Τα νέα ήδη προκάλεσαν μια πτώση του βρετανικού νομίσματος έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 18 μηνών. Η αβεβαιότητα για το Brexit απέχει από να έχει αρθεί. «Ακούμε να μιλάνε για νέες εκλογές, αλλά αυτό μπορεί να πάρει δύο μήνες. Ή για νέο δημοψήφισμα, αλλά για αυτό θα χρειαστούν πέντε ή παραπάνω. Ή για άνοιγμα εκ νέου των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά «οι ευρωπαίοι έχουν άλλα θηρία να εξημερώσουν» εκτιμά ο Μπρουνό Καβαλιέ της Oddo BHF. «Μόνη βεβαιότητα παραμένει ότι δεν υπάρχει αναγκαία πλειοψηφία ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε στην κοινή γνώμη, ώστε να ευχηθούμε ένα «no deal Brexit»,προσθέτει. Την γνώμη αυτή μοιράζονται και άλλοι αναλυτές που θεωρούν την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit, του χειρότερου δυνατού σεναρίου, πολύ χαμηλή. Περισσότερο καθώς το ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί μονομερώς να αποποιηθεί το Brexit. Κάτι που αποτελεί καταφυγή για όλους του δρώντες αυτού του ψυχοδράματος λίγους μόλις μήνες πριν το όριο της 29ης Μαρτίου. Ο χρόνος πιέζει όλο και περισσότερο.

Συνεδρίαση της ΕΚΤ

Μέσα στα συμφραζόμενα μιας μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής επιβράδυνσης, ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει την Πέμπτη ένα είδος μεγάλου δημόσιου λόγου για τις αγορές. Μολονότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη για τον τερματισμό του QE, o λόγος του αναμένεται σε τρία κυρίως σημεία: τις λεπτομέρειες για τις επανεπενδύσεις των τίτλων που έχουν φτάσει σε ωρίμανση, την ημερομηνία της αύξησης των επιτοκίων και, τέλος, τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό με ορίζοντα το 2021. «Η ΕΚΤ θα δώσει πιθανότατα λίγες έως πολύ λίγες λεπτομέρειες για τα τρία αυτά σημεία, με στόχο να κρατήσει το περιθώριο ελιγμών και την ικανότητά να αντιδρά σε συσχετισμό με τη διαμόρφωση των οικονομικών εξελίξεων» εκτιμούν αναλυτές, που δεν αναμένουν οι ίδιοι την πρώτη αύξηση επιτοκίων πριν την άνοιξη του 2020. Δεν θα πρέπει επίσης να αναμένεται κάποια αντιστροφή από την πλευρά της ΕΚΤ. Για τον Μαξίμ Αλιμί «για μια ανάπτυξη 1,4% την επόμενη χρονιά στην ευρωζώνη, θα ήταν αρκετό η ΕΚΤ να συνεχίσει την αργή κανονικοποίηση της νομισματικής της πολιτικής».

Οι αγορές ανησυχούν για μια «Ευρώπη αδύναμη πολιτικά, με έλλειψη ηγεσίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε θα συναντήσει αύριο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσει το θέμα του προϋπολογισμού για το 2019. Θα επικρατήσει η λογική; Για τον Μαξίμ Αλιμί , ένας συμβιβασμός φαίνεται πιθανός, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των Βρυξελλών ούτε της Ιταλίας να οδηγηθούν σε «ρήξη». Παρόλα αυτά η Ιταλία «παραμένει ο πιο σημαντικός κίνδυνος για το 2019 για την ευρωζώνη», κυρίως για οικονομικούς παρά για πολιτικούς λόγους, καθώς η ιταλική οικονομία εμφανίζει κάποιους αδύναμους οικονομικούς δείκτες που κάνουν το περιθώριο ελιγμών της- για να αποφευχθεί μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος- πολύ περιορισμένο.

Τα κίτρινα γιλέκα

Ο αντίκτυπος του διαγγέλματος Μακρόν, θα εισακουστεί από τις αγορές; H Τράπεζα της Γαλλίας έχει ήδη διορθώσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο στο 0,2 από το 0,4%, λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η κρίση των κίτρινων γιλέκων. Οι συνέπειες διαφαίνονται ήδη στο Χρηματιστήριο και με την απόκλιση από το γερμανικό δεκαετές να αυξάνεται στις 45 μονάδες βάσης (είχε αυξηθεί στις 80 μονάδες βάσης όταν οι επενδυτές φοβόταν μια επικράτηση των λαϊκιστών στη Γαλλία). Η αύξηση παραμένει διαχειρίσιμη, αλλά αναδεικνύει την κάποια ανησυχία στους κύκλους των επενδυτών. Γενικότερα οι αγορές ανησυχούν για μια «Ευρώπη αδύναμη πολιτικά, με έλλειψη ηγεσίας» σύμφωνα με τον Σερζ Πιζέμ, ενώ το γαλλογερμανικό ζευγάρι βγαίνει «πληγωμένο»: εκλογικά στη Γερμανία και κοινωνικά στη Γαλλία. Για να αποφασίσουν οι επενδυτές να επιστρέψουν στην Ευρώπη, θα χρειαστεί σίγουρα μείωση του πολιτικού κινδύνου. Είναι μια διαδικασία που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, καταλήγει η Les Echos.-