«Αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» ήταν το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, τονίζοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάζουν αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Εθνικής Άμυνας: 1974 έως σήμερα», την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College, με την επιστημονική υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων:

  • Υπογράμμισε τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας στο περιφερειακό στρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Επισήμανε το διακλαδικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ως συντελεστού εθνικής ισχύος.
  • Τόνισε ότι οι ΕΔ παρουσιάζουν αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και αντιμετωπίζουν την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.
  • Αναφέρθηκε στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών που υλοποιούν οι ΕΔ με χώρες της ευρύτερης περιοχής εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη συμμετοχή τους σε πολυεθνικές επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών για την υποστήριξη της ειρήνης.
  • Ανέδειξε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ως πολλαπλασιαστού ισχύος των ΕΔ, κάνοντας ειδική μνεία στον επαγγελματισμό, στην άρτια εκπαίδευση και στο υψηλό ηθικό του προσωπικού.