Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι η αλήθεια για την υπόθεση Σκριπάλ μπορεί να βρεθεί μόνο από μια επαγγελματική, κοινή έρευνα Ρωσίας και Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι η βρετανική πλευρά έχει απορρίψει κάθε ρωσική προσφορά για βοήθεια και εξακολουθεί να καταστρέφει στοιχεία.

«Η ρωσική πλευρά, εάν θυμάστε, άμεσα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει και να βοηθήσει στη διερεύνηση αυτού του περιστατικού, αυτής της πρόκλησης. Δυστυχώς, η βρετανική πλευρά δεν το έκανε πράξη. Επιπλέον, η βρετανική πλευρά, όπως εμείς το βλέπουμε, διαρκώς καταστρέφει αποδεικτικά στοιχεία — τα κατοικίδια (των Σκριπάλ), άλλα αντικείμενα. Οι ίδιοι οι Σκριπάλ δεν έχουν εμφανιστεί», δήλωσε, σύμφωνα με το Sputnik, ο Ναρίσκιν μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Channel 1, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Ναρίσκιν, από τη ρωσική πλευρά, η βρετανική έρευνα για την υπόθεση Σκριπάλ μοιάζει σήμερα με «μια φάρσα, μια πρόκληση».

Ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου. Το Λονδίνο σχεδόν αμέσως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν δηλητηριαστεί από φερόμενο ρωσικό νευρο-παράγοντα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποιήσει την επίθεση.

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν σε διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κορυφώθηκε με την απέλαση δεκάδων διπλωματών από κάθε χώρα και την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από συμμάχους του Λονδίνου.

Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες διπλωματικά σημειώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας συνεργασία στη διερεύνηση της υπόθεσης Σκριπάλ. Το Λονδίνο δεν απάντησε σε αυτές τις προτάσεις, κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά ότι αρνείται να συνεργαστεί.

Τον περασμένο μήνα, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι οι Βρετανοί ερευνητές δεν έχουν ακόμη μοιραστεί καμία πληροφορία με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ.

Οι ίδιοι οι Σκριπάλ, οι οποίοι φέρονται να έχουν ανακάμψει από την επίθεση δηλητηρίασης, δεν έχουν ακόμη κάνει σχόλιο για την έρευνα από το καλοκαίρι και παραμένουν κρυμμένοι σε τοποθεσία που δεν έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.