Στην Ευρώπη του 2018, οι γυναίκες παραμένουν μέχρι σήμερα οι κύριες υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, παρά το γεγονός ότι αρκετά κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει μία σειρά πολιτικών και μέτρων για την ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο 18ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.), οι γυναίκες 25 μέχρι 44 ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφιερώνουν τρεις φορές περισσότερο χρόνο στην ανατροφή των παιδιών από τους άνδρες. Αυτό σημαίνει πως η ανάγκη εξισορρόπησης της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 60,6% των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0 – 12 ετών δεν κάνει χρήση των υπηρεσιών φύλαξης και το 16,5% θα επιθυμούσε είτε να κάνει χρήση υπηρεσιών φύλαξης ή να αυξήσει τη χρήση που κάνει. Το ποσοστό των παιδιών άνω των 3 ετών που δεν εξυπηρετούνται από κάποια δομή φροντίδας τα τελευταία χρόνια κινείται από 24 έως 44,5% όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως ανώτατο όριο μη εξυπηρέτησης το 10%. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του 201, την ώρα που το επίδομα ενός τέκνου στη Δανία για το ζευγάρι ανέρχονταν σε 1.267 ευρώ μηνιαίως, ενώ για τον μονογονέα σε 2.192 ευρώ, το αντίστοιχο επίδομα σήμερα στην Ελλάδα για τις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ανεξάρτητα από το αν αυτές αποτελούνται από 1 ή 2 γονείς, ανέρχεται σε 70 ευρώ.

Η οικονομική δυσκολία είναι ο κυριότερος λόγος που δεν χρησιμοποιούνται υπηρεσίας φροντίδας παιδιών ή που δεν χρησιμοποιούνται στο βαθμό που χρειάζονται (61,1%) ενώ, οι υπόλοιποι λόγοι αφορούν στη μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας (18,7%), τη διαθεσιμότητα αυτής, αλλά όχι στις ώρες που θα εξυπηρετούσαν τους γονείς (8,1%), τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας, αλλά τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτήν λόγω απόστασης (6,5%) και την μη ικανοποιητική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (5%).

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γ.Γ.Ι.Φ., στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης το 2002, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ορίζοντα το 2010 έθεσε ως στόχους: α) την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας στο 60% και β) την κάλυψη υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά κάτω των 3 ετών στο 33% και στο 90% για παιδιά από 3 ετών μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση. Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Στρατηγική Δέσμευση για την Ισότητα των Φύλων 2016-2019» με νέο ορίζοντα το 2020, τροποποίησε τον πρώτο στόχο, θέτοντάς τον στο 75% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και διατήρησε τον δεύτερο στόχο στα ίδια επίπεδα, διευρύνοντάς τον παράλληλα προκειμένου να καλύπτει την παροχή φροντίδας και σε άλλα εξαρτώμενα μέλη.