Δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης, έδωσαν φέτος ραντεβού στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ).

Τελώντας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργίας του αλλά και την ανανέωσή του, φιλοξενώντας το δημοσιογραφικό συνέδριο στο Αγρίνιο, ενώ η γενική συνέλευση του πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι.

Παίρνοντας επάξια την σκυτάλη από τo Βίλνιους της Λιθουανίας, δημοσιογράφοι από 20 ευρωπαϊκές χώρες, τοπικά ΜΜΕ και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν ένα κομμάτι της Ελλάδας, με ιστορία, φυσική ομορφιά αλλά και αξίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτές που χαρακτηρίζουν την οικογένεια της Ευρώπης.

Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι και Ναύπακτος, έγιναν έτσι σημεία ανταλλαγής πληροφοριών, απόψεων και προτάσεων αντιμετώπισης των κινδύνων , που απειλούν σήμερα τη δημοσιογραφία σε διεθνές επίπεδο, στοχεύοντας όχι σε έναν απλό προβληματισμό, αλλά στην αποτελεσματική κινητοποίηση των υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου, της ενημέρωσης και της έκφρασης.

Με κεντρικό ερώτημα το αν η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει πιστή στα δημοκρατικά της θεμέλια και με φόντο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ, η συζήτηση στράφηκε αναπόφευκτα στους κινδύνους των fake news, στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς και στις ευθύνες των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην υπεράσπιση των δομικών στοιχείων της ΕΕ, που εξασφαλίζουν την πολυφωνία και τη διαφάνεια στη δημόσια σφαίρα.

Πρόσωπο «γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ο Χρήστος Δουλκερίδης, ο πρώτος Έλληνας – παιδί μεταναστών ανθρακωρύχων -που κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στην περιφέρεια των Βρυξελλών (Ixelles), προερχόμενος από τον χώρο των Οικολόγων – Πρασίνων. Παρακολουθώντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Δουκλερίδης έστειλε ένα ηχηρό δημοκρατικό μήνυμα, υπογραμμίζοντας τους ρεαλιστικούς κινδύνους που διατρέχουν οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και κατ’ επέκταση και ο χώρος της δημοσιογραφίας, μέσα σε ένα ολοένα αυξανόμενο κλίμα ευρωσκεπτικισμού, ακροδεξιών προσεγγίσεων και λαϊκιστικών κορώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ελληνική πολιτική σκηνή το παρών και την στήριξή τους στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΔ, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά , ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ αλλά και ο Γιώργος Κύρτσος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τοποθετήσεις και συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων και φορέων, απέδειξαν με τον πιο απλό τρόπο για ακόμα μια φορά, πως παρά τις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις που η κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει, ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον στην Γηραιά Ήπειρο, μπορεί να εξασφαλιστεί εκεί όπου ακούγονται όλες οι φωνές, υπεύθυνα, με συνεχή κόπο, θυσίες αλλά και με προσπάθεια, απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να κλείσουν στόματα και να μεταλλάξουν την πεμπτουσία της δημοσιογραφίας και τις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών.