Πρόσω ολοταχώς για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ τύπου κινείται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, και μάλιστα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος προσανατολίζεται στη λύση της αυθεπιστασίας, δηλαδή της συνεργασίας με εταιρεία αλλά υπό τον συντονισμό του ΠΝ και με μεγάλο μέρος των εργασιών να πραγματοποιούνται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.Αν τελικώς προκριθεί αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα μειωθεί και το κόστος για τον εκσυγχρονισμό. Πάντως, το ΓΕΝ έχει ιεραρχήσει τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών πολύ ψηλά στις άμεσες προτεραιότητές του και γι’ αυτό το  λόγο σε αυτή τη φάση «τρέχει» τις διαπραγματεύσεις με εταιρείες για να καταλήξει σε συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη του ΓΕΝ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2020 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023-2024.Οι  τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι οι: Ύδρα, Σπέτσαι, Ψαρά και Σαλαμίς.

Τι θα αφορά

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, σύμφωνα με πηγές του ΠΝ, θα αφορά κυρίως τις  επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Θα αναβαθμιστούν δηλαδή μεταξύ των άλλων αισθητήρες, ραντάρ και άλλα μέσα.

Εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει 4 φρεγάτες αξιόπιστες και αξιόμαχες που θα τους δώσουν άλλα 25 χρόνια επιχειρησιακής ζωής.