Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε μια ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου.

Η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους την Κυριακή, κατηγορώντας τα για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Το επεισόδιο ήγειρε φόβους στη Δύση για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών και έκτοτε το Κίεβο έθεσε σε ισχύ στρατιωτικό νόμο σε περιοχές της χώρας, εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενην ρωσική εισβολή.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι τα ουκρανικά πλοία ξεκάθαρα έχουν άδικο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη μίνι κρίση προκειμένου να δώσει ώθηση στα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση» υπογράμμισε ο Πούτιν σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

«Οργανώθηκε από τον πρόεδρο ενώπιον των εκλογών. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστά δημοτικότητας κι επομένως έπρεπε κάτι να κάνει. Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα προκειμένου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο».

«Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει».

Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκπλήρωσαν «το στρατιωτικό καθήκον τους»

Η ρωσική ακτοφυλακή εκπλήρωσε την Κυριακή «το στρατιωτικό καθήκον της» καταλαμβάνοντας τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στα ανοικτά της Κριμαίας, επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με αυτό το περιστατικό που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Κιέβου.

«Εκπλήρωσαν το στρατιωτικό καθήκον τους, με ακρίβεια» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

«Τι συνέβη; Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν απάντησαν στα αιτήματα των συνοριοφυλάκων μας. Και εισήλθαν στα χωρικά ύδατά μας» εξήγησε ο Πούτιν.