Έντονη κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, άσκησε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η νέα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκερ, η οποία εξελέγη πρώτη γυναίκα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στην 130χρονη ιστορία τους κατά το διήμερο συνέδριό τους που ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Βελς της Δυτικής Αυστρίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία της Προεδρίας, που αυτή ασκεί το τρέχον εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κεντρικό θέμα της μετανάστευσης.

Καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα για αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Ρέντι-Βάγκνερ επισήμανε πως το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να επιλυθεί μόνον με διεθνή συνεργασία.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να λύσει μόνη της το θέμα της μετανάστευσης», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο, και στον τομέα αυτό, όπως είπε, η αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, έχει πράξει «πολύ λίγα».

Η ίδια υπογράμμισε ταυτόχρονα πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστρίας πρεσβεύει και υποστηρίζει τη Συμφωνία της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, τον ανθρωπισμό και τη διεθνή συνεργασία.

Ήδη, κατά την ομιλία της την Κυριακή στο Συνέδριο, μετά την εκλογή της με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 97,8%, η νέα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών είχε ασκήσει έντονη κριτική στην όλη πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων.

Καταγγέλοντας την κυβέρνηση ως «αλαζόνα», «αυτάρεσκη», «μίζερη», «ύπουλη», και τονίζοντας πως οι πολιτικοί εκλέγονται για να δρουν, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ κατηγόρησε τον καγκελάριο Κουρτς ότι το μόνο που κάνει όλα αυτά τα χρόνια (ΣΣ τώρα ως καγκελάριος και νωρίτερα ως υπουργός Εξωτερικών) είναι μόνον να περιγράφει και να επικρίνει καταστάσεις.

Σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική και την «εξαιρετικά σκληρή» στάση της κυβέρνησης, η ίδια είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρχει ταυτόχρονα «ανθρωπισμός» και «τάξη», ωστόσο, όπως τόνισε, ποτέ δεν θα πρέπει κανείς να υιοθετεί τη γλώσσα και την πολιτική εκείνων που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία.

Η 47χρονη Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, στην οποία αναγνωρίζεται γενικά μία «λαμπρή» επαγγελματική σταδιοδρομία ως γιατρός και ανώτατη υπάλληλος του αυστριακού υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη από την ίδια της ηγεσίας του πριν από ενάμιση χρόνο, διαδέχεται στην κορυφή της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών τον παραιτηθέντα αιφνιδιαστικά τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχηγό τους, τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, έως τον περασμένο Δεκέμβριο, Κρίστιαν Κερν.