Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με τη Σερβία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να γίνει μέλος της Interpol, θέτοντας υπό απειλή προσπάθειες χρόνων για συμφιλίωση με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, μεταδίδει το Πρακτορείο Bloomberg.

Πρίστινα και Βελιγράδι διεξάγουν συνομιλίες από το 2013 σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεών τους προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών ως πιθανή λύση στη διαφωνία τους. Η διαδικασία αυτή σκόνταψε αφότου η Σερβία άσκησε πίεση σε άλλες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο διεθνές αστυνομικό δίκτυο. Η σερβική αντιπροσωπεία πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες νίκες της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ένβερ Χότζαι απάντησε επιβάλλοντας φόρο 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για έναν βιώσιμο συμβιβασμό, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου. Το μήνυμά της υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. (CEFTA).

«Η ενέργεια αυτή – η οποία πλήττει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου – πρέπει να αντιστραφεί αμέσως» ανέφερε ο Χαν σε ανάρτησή του στο Twitter

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι είπε πάντως ότι το Κοσσυφοπέδιο θα καταργήσει την αύξηση του φόρου κατά 100% επί των αγαθών που εισάγονται από τη Σερβία μόνο όταν παύσει η «επιθετικότητα της Σερβίας» σε βάρος της Πρίστινας, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

O Χαραντινάι, απαντώντας στις διαμαρτυρίες και τις πολλαπλές εκκλήσεις προς την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εκπροσώπου της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι υποστήριξε ότι «το Κοσσυφοπέδιο μέχρι τώρα ήταν ανεκτικό» ενάντια στην εχθρική δραστηριότητα του Βελιγραδίου και πρόσθεσε ότι τώρα «εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την επιθετικότητα της Σερβίας».

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο το Βελιγράδι καταγγέλλει ότι η Πρίστινα μετακινεί αστυνομικές δυνάμεις προς τα εδάφη όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο. «Έχουμε πληροφορίες ότι αλβανικές δυνάμεις (του Κοσσυφοπεδίου) κινούνται προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το Βελιγράδι. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει τη βία εναντίον του λαού μας (στο Κοσσυφοπέδιο) και να αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Πρόταση μομφής στην Πρίστινα

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου συνεδρίασε στην Πρίστινα για να συζητήσει μια πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, μετά την τελευταία διπλωματική αποτυχία της προηγούμενης ημέρας, καθώς απορρίφθηκε για τρίτη φορά το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Interpol. «Ότι κάνουν ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι και ο υπουργός Εξωτερικών Μπ. Πατσόλι είναι αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι, ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση», που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης και ολόκληρης της ηγεσίας της Πρίστινας.