«Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος και ότι πρέπει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του είναι καθαρός εθνικισμός, όχι πατριωτισμός», δήλωσε σε υψηλούς τόνους η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι πατριωτισμός είναι να περιλαμβάνει και τους άλλους στα γερμανικά συμφέροντα και να δέχεται επωφελείς για όλους («win win») καταστάσεις.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία της ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την πρώτη της μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ, παρότι μιλούσε στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, προτίμησε να αναφερθεί εκτενώς στον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο. Τάχθηκε κατά των «εθνικών εγωισμών» και προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν διεθνείς συμφωνίες, εάν ο καθένας ασχολείται μόνο με το εθνικό συμφέρον του. «Ο κόσμος του Ψυχρού Πολέμου ήταν απαίσιος, αλλά ήταν πιο ξεκάθαρος. Σήμερα υπάρχουν διάφορα κέντρα, για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι αποφασιστικής σημασίας για την Γερμανία. Το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους. Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης και αυτή είναι η επιτυχία ενός πολυμερούς κόσμου», τόνισε η Καγκελάριος, η οποία, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ των διεθνών συνεργασιών, ενώ υπερασπίστηκε το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση. «Αυτή η συμφωνία για την μετανάστευση, όπως και το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες», δήλωσε, «είναι η σωστή προσπάθεια απάντησης, προκειμένου να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα διεθνώς, αλλά και μεταξύ μας». Η προσφυγική κρίση, συνέχισε, «έδειξε πόσο σημαντικό είναι η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση να επιλύονται σε διεθνές πλαίσιο συνεργασίας», ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, διότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της προσφυγικής κίνησης και της μετανάστευσης παγκοσμίως. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι νομικά δεσμευτική και ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές προβλέψεις, ενόψει και της συζήτησης που αναμένεται να γίνει στο Συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο, μετά την δήλωση του υπουργού Υγείας και υποψήφιου Προέδρου του κόμματος Γενς Σπαν ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την στάση της στο θέμα.

Η κυρία Μέρκελ, σε μια ασυνήθιστη κίνησή της, απάντησε και στην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο παράνομων προεκλογικών δωρεών και μιλώντας σήμερα στην Bundestag τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από την Καγκελάριο. «Βγείτε από τους γυάλινους πύργους σας και σταματήστε να πετάτε πέτρες οι οποίες στο τέλος θα πετύχουν εσάς τους ίδιους», είπε η κυρία Βάιντελ, για να της απαντήσει η Καγκελάριος: «Το ωραίο στις ελεύθερες συζητήσεις είναι ότι ο καθένας μιλάει για ό,τι νομίζει ότι είναι σημαντικό για τη χώρα».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 την Κυριακή, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετηθεί και η επιφύλαξη που έχει εκφράσει η Ισπανία, λόγω του καθεστώτος του Γιβραλτάρ.