Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να ζητήσει την απελευθέρωση του κούρδου αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμιρτάς που είναι φυλακισμένος από το 2016, συνιστά υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το ΕΔΑΔ κάλεσε χθες την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και την καταδίκασε να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Ντεμιρτάς έχει το αίμα 50 ανθρώπων στα χέρια του. Η Τουρκία κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι το οποίο αρνείται το HDP.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι καθόλου υποχρεωτικές. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ’ αυτή την υπόθεση», ενώ και ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ είχε δηλώσει πως έγκειται «στην τουρκική δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση» σ’ αυτή την υπόθεση.

Όμως αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που, όπως η Τουρκία, έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.