Αυστηρό μήνυμα προς στην Αγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ, με φόντο τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» σχολίσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την παράνομη είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros με τη συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή» επισήμανε ο δημοσιογράφος. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «το Barbaros, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».