Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που συγκαλεί την Τρίτη την ανασχηματισμένη της κυβέρνηση, πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα ακόμη για να περάσει τον σχέδιο συμφωνίας για το Brexit: εάν η προοπτική της κατάθεσης πρότασης μομφής απομακρύνεται, βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας και αναγκαίου συμμάχου της.

Το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit κόστισε στην Τερέζα Μέι πολλές αποχωρήσεις από την κυβέρνηση. Η αντίθεση των στελεχών της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στο ειδικό καθεστώς που αυτή προβλέπει για την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τη Δευτέρα, οι βουλευτές του DUP απείχαν από την ψηφοφορία επί τριών τροπολογιών του σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ επί μίας τέταρτης ψήφισαν με την αντιπολίτευση, με σκοπό να στείλουν ένα «πολιτικό μήνυμα» υπό μορφήν προειδοποίησης προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DUP Σάμι Γουίλσον, η συμφωνία παραβιάζει την «θεμελιώδη» εγγύηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκειται σε καθεστώς διαφορετικό από εκείνο που θα ισχύει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος του DUP δήλωσε στο Sky News ότι η συμφωνία μακροπρόθεσμα θα αποσπάσει την Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας», εξήγησε στο BBC «Έχουμε μία συμφωνία μαζί σας, αλλά αν δεν σεβαστείτε το δικό σας μέρος, δεν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το δικό μας μέρος (της συμφωνίας) ».

Το ζήτημα που φέρνει σε αντιπαράθεση με την Τερέζα Μέι με το DUP είναι το μέτρο του «backstop» (δίκτυ ασφαλείας). Το μέτρο αυτό προβλέπει την διατήρηση του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας , και επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο μετά την λήξη της 21μηνης μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Όμως η λύση αυτή προβλέπει ειδικό ρυθμιστικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η Τερέζα Μέι απηύθυνε απευθείας έκκληση προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την συμφωνία για το Brexit με άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph, στο οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία θα θέσει την επαρχία σε «εξαιρετική θέση».

«Βάσει της συμφωνίας αυτή, είναι βέβαιο ότι to μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η Τερέζα Μέι στην γνωστή για τις ενωτικές της θέσεις, δηλαδή την υποστήριξή της προς την βρετανική εξουσία επί της Βόρειας Ιρλανδίας, εφημερίδα.

Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

Στο άλλο ανοικτό μέτωπο κατά της πρωθυπουργού, τους υποστηρικτές του Brexit βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, η ένταση μοιάζει να έχει κάπως μειωθεί.

Το συντηρητικό European Research Group , υπό την ηγεσία του Τζέικομπ Ρις-Μογκ, διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συγκεντρώσει του 48 βουλευτές που απαιτούνται για την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού. Αλλά τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό, αφού μόνο μια εικοσαριά βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν την βούλησή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε την πολιτική του οικογένεια για τον κίνδυνο μίας κρίσης «ακόμη μεγαλύτερης», εάν ανατραπεί η Τερέζα Μέι.

«Οι αξιόπιστες εναλλακτικές στην συμφωνία που πρότεινε η πρωθυπουργός για το Brexit είναι σπάνιες. Υπάρχουν πολλές άλλες επιθυμίες, ελπίδες, πεποιθήσεις ή παθιασμένες ρητορικές, αλλά όλα αυτά δεν συνιστούν σχέδιο», γράφει ο Ουίλιαμ Χέιγκ στην εφημερίδα The Telegraph.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου όταν θα υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των διαιρέσεων στις τάξεις των Τόρις, της αντίθεσης του DUP, του Εργατικού Κόμματος, των Σκωτσέζων του SNP και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Η Τερέζα Μέι θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου για την επικύρωση της συμφωνίας.

Οι συζητήσεις τουw θα επικεντρωθούν στην μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Bασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.