Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμέτωπος με κυβερνητική κρίση και αγωνιζόμενος να προλάβει την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ότι είναι «ανεύθυνο» να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Απευθυνόμενος προς το έθνος μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα διατηρήσει προς το παρόν το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του να παραμείνουν στον συνασπισμό.

«Το να πάμε τώρα στις κάλπες θα ήταν ανεύθυνο…Η ασφάλεια του κράτους βρίσκεται υπεράνω πολιτικών υπολογισμών», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που επαναλαμβάνει αδιάκοπα από την έναρξη της κρίσης με την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν την Τετάρτη ότι είναι αντίθετος με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών .

Μετά την αποχώρηση του Λίμπερμαν και του εθνικιστικού του Κόμματος Israël Beitenou (5 βουλευτές), ο συνασπισμός του Νετανιάχου δεν διαθέτει πλέον παρά πλειοψηφία μίας έδρας στην 120μελή ισραηλινή βουλή.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο άλλος άνθρωπος-κλειδί του συνασπισμού, υπουργός Παιδείας και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία (8 βουλευτές), απαίτησε το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, που του αρνήθηκε ο Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί και το υπουργείο των Εξωτερικών.

«Είμαι για πρώτη φορά υπουργός Αμυνας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχόμενος ότι «θα φέρει την ασφάλεια στους κατοίκους του νοτίου Ισραήλ και σε ολόκληρη την χώρα».

Ο Νετανιάχου υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και παρουσίασε τον εαυτό του ως τον καταλληλότερο για να έχει το υπουργείο Αμυνας.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του Μοσέ Κάλον του κόμματος Koulanou (10 έδρες), χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μοσέ Κάλον έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκλογών «το ταχύτερο δυνατόν».

«Καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να αποφύγω αυτές τις άχρηστες εκλογές και ελπίζω ότι οι εταίροι μου θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.