Στην αμερικανική πρεσβεία έφθασε η κεφαλή της πορείας  με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείο με την οποία κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό» οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρές στο σημείο, ενώ οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρη.

Να σημειωθεί ότι η πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα.

Η Αθήνα θυμίζει «φρούριο» καθώς έχουν επιστρατευτεί 5.000 αστυνομικοί οι οποίοι θα βρίσκονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, στέλνονολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ κατόπιν εντολής της Αστυνομίας θα προχωρήσει στη διάρκεια της ημέρας σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος έκλεισε στις 15:00, ενώ «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», κλείνουν στις 16:30.

Τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

https://www.facebook.com/www.in.gr/videos/304924236901630/UzpfSTEwNTEwOTU0NjE4Njk3MzoyMTMyNjU5NjUwMDk4NjA5/

https://www.facebook.com/591147465/videos/10155774540752466/UzpfSTEwNTEwOTU0NjE4Njk3MzoyMTMyNTc2MjcwMTA2OTQ3/?__tn__=%2CdkC-R&eid=ARD0eJ03SNMLN1szlcGpKPBFirjqbRRMQlvD8EVwaSOqqNlckgPbZR2wWy_lQ7KVdCNpKPMAQAtb4bvg&hc_ref=ARSrljgJF2vw26VQefXu2Mej_7aRogJCdydx1KY9prH8ig0bclCNrcPDsqQaUeZ_Wj8&fref=tag