Η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα ενταχθεί στο σύμφωνο του ΟΗΕ που έχει στόχο την κανονιστική ρύθμιση της μεταχείρισης των μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων CTK, επικαλούμενο τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.

Η τσεχική κυβέρνηση είχε επισημάνει την αντίθεσή της στο σύμφωνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα εντασσόμενη στις τάξεις των όλο και περισσότερων χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση.

Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο και από τις 193 χώρες μέλη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποχώρησαν πέρυσι. Υιοθετήθηκε μετά τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Ωστόσο οι δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Αυστρίας έχουν έκτοτε δηλώσει πως δεν θα υπογράψουν το τελικό έγγραφο στην τελετή που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο εξαιτίας ανησυχιών ότι θα θολώσει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση. Επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν επισημάνει πως μπορεί κι αυτές να μην υπογράψουν.