Οι γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο «εκρηκτικές» από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Ηταν πάντα σχεδόν απίθανο η Αγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil.

»Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτή την περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

»Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Αγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν όμως δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.

«Θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά»

Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι τις πίτας».

«Οι τουρκικές αξιώσεις σε τμήματα των κυπριακών χωρικών υδάτων βασίζονται σε μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία καθορισμού των ΑΟΖ», συνεχίζει το άρθρο της ΝΖΖ.

«Από τουρκικής πλευράς, τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200.

»Παράλληλα, η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή αξιώσεις στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO.

»Για τον λόγο αυτό το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην δυσεπίλυτη διένεξη για τα δικαιώματα γεώτρησης. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι» προστίθεται στο άρθρο.

Πηγή: Deutche Welle