Επιμένει στις απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τα συμφέροντα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, ότι η Άγκυρα δεν θα κινηθεί απειλητικά στη γεώτρηση της ExxonMobil, ωστόσο θα επιχειρήσει να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή. Ενταση η οποία θα κινείται στα όρια της πρόκλησης θερμού επεισοδίου, κάποιες φορές, και θα έχει στόχο να κάνει όσο το δυνατό πιο δύσκολη την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο ταξίδι επιστροφής του από το Παρίσι ο Ρ. Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες,Κύπριους,Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί.

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» είπε στους δημοσιογράφους σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα γεωτρύπανά της Τουρκίας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ‘’μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε’’», σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Επί του παρόντος οι ΗΠΑ εμφανίζονται να θωρακίζουν τις έρευνες της ExxonMobil ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι ποιες θα είναι οι εξελίξεις εάν υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο Κυπριακό, ανάλογα φυσικά και με τις ποσότητης υδρογονανθράκων που θα βρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι από την Κυριακή το γεωτρύπανο της ExxonMobil βρίσκεται στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο στόχο ΔΕΛΦΙΝΟΣ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από