Ιδιαιτέρως ενοχλημένο είναι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από την εν κρυπτώ συμφωνία Ιερωνύμου – Τσίπρα και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σπεύδει στο Φανάρι για να δώσει εξηγήσεις.

Αν και το υπουργείο κάνει λόγο για «προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση», το ταξίδι του υπουργού Παιδείας έρχεται λίγες ώρες μετά την κλήση της προξένου της Ελλάδας για εξηγήσεις επί της συμφωνίας στο Πατριαρχείο.

Ο Κώστας Γαβρόγλου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα το πρωί (Σάββατο) στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Εντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Φανάρι έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του καθώς έμεινε κυριολεκτικά έξω από τις συζητήσεις κράτους – Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αλλωστε, οι μητροπολίτες και οι ιερείς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, πληρώνονται μεν από το ελληνικό κράτος, ανήκουν ωστόσο στο Φανάρι. Επίσης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να υποχρεώσει τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες να παραχωρήσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης την περιουσία τους.

Η έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο φανερή μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι την Παρασκευή συναντήθηκε στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Από καμιά πλευρά δεν υπήρξε διαρροή των θεμάτων που συζητήθηκαν, ωστόσο η συγκυρία της συνάντησης, με πρωτοβουλία του Φαναρίου, δείχνει ότι το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε σίγουρα τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της Εκκλησίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια επί του θέματος καθώς η Γενική Πρόξενος θα έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και θα έχει λάβει οδηγίες.

Σοβεί κρίση στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας

Προς επίρρωση της κρίσης που σοβεί στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας είναι και η πληροφορία ότι σήμερα, Σάββατο, συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι και στο μικροσκόπιο θα μπουν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου με στόχο να διαμορφωθεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κρήτης.

Κι εκεί πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις μυστικές διαβουλεύσεις και την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

Καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά τονίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και, αν φτάσει στα άκρα, δεν αποκλείεται «σχίσμα» με το Πατριαρχείο, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Αλλωστε, οι σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου ήδη βρίσκονται στο ναδίρ εδώ και πολύ καιρό.

Πάντως, την ερχόμενη Παρασκευή 16 του μηνός συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συμφωνία που ανακοίνωσε με τον Πρωθυπουργό σχετικά με την μισθοδοσία του Κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από