Αφέθηκαν ελεύθερα στις 3 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τα 12 άτομα που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα το μεσημέρι της Πέμπτης στους Βουλιαράτες.

Αγνοώντας επιδεικτικά το κλίμα πένθους που κάλυπτε όλο το χωριό και μην δείχνοντας κανένα σεβασμό στον νεκρό που μόλις είχε ταφεί, αλβανοί αστυνομικοί εφόρμησαν και προσήγαγαν τουλάχιστον πέντε στελέχη της ομογένειας – ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πάνω από 20 άτομα τα οποία προσήχθησαν στο αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου.

«Μας κύκλωσαν και μας πήραν τα κινητά»

Ανάμεσα στους προσαχθέντες που έμειναν στο Τμήμα βρίσκονταν κορυφαία στελέχη της ομογένειας στη Βόρεια Ηπειρο, όπως ο Μπάμπης Καραθάνος- Πρόεδρος Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Θωμάς Στέφος πρώην μέλος Γενικού Συμβουλίου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Χρήστος Ντούτσης – πρώην Επαρχος Ανω Δρόπολης, Αντρέας Κούρτης, Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης.

«Κυκλοφορούσαμε στη Δρόπολη, όταν ξαφνικά μας κύκλωσαν τέσσερα αυτοκίνητα, μας πήραν τα κινητά και μας πήγαν για εξακρίβωση στοιχείων» περιέγραψε ο κ. Ντούτσης στο OpenTV για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η προσαγωγή.

«Στο ΑΤ Αργυροκάστρου μας συμπεριφέρθηκαν καλά αλλά μετά μας φύλαξαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Μας είχαν τον καθένα ξεχωριστά, δεν μας άφηναν να μιλήσουμε με κανέναν» πρόσθεσε για όσα συνέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

«Εγινε για εκφοβισμό»

Κατά την εκτιμήσή του η προσαγωγή έγινε «για εκφοβισμό, ότι εμείς κάνουμε κουμάντο». Συνολικά τα μέλη της ομογένειας και οι υπόλοιποι προσαχθέντες έμειναν στο ΑΤ Αργυροκάστρου για 7 ώρες, αν και όπως είπε ο κ. Ντούτσης οι Αλβανοί αστυνομικοί «μας είπαν αρχικά για 20 λεπτά».

Το βράδυ της Πέμπτης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε τηλεγράφημα στο οποίο αναφερόταν ότι η αλβανική αστυνομία έχει ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ για το μπαράζ προσαγωγών, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που έγιναν οι προσαγωγές.

Ενημέρωση δεν υπήρχε επί του θέματος ούτε από την ΕΛ.ΑΣ για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβάλλονται τα μέλη της ομογένειας. Στο τηλεγράφημα τονιζόταν ότι το ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου μεριμνεί για την παροχή προξενικής συνδρομής.

Η ΕΛ.ΑΣ είχε επιδείξει αξιοπερίεργη σπουδή να ανακοινώσει λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Κατσίφα, ότι ο 35χρονος είχε συλληφθεί πριν από 10 χρόνια στην Αθήνα για κατοχή χασίς.