Τεράστια επιχείρηση διακίνησης μεταναστών έχει στηθεί στον Εβρο όπου καθημερινά περνούν τα σύνορα εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πρόκειται για επιχείρηση πολυεθνικού χαρακτήρα, καθώς τόσο οι διακινητές που καταφθάνουν στον Εβρο για να επιδοθούν στην μεταφορά των μεταναστών, όσο και οι ιδιοι οι μετανάστες, προέρχονται από κάθε γωβνιά του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου οι  μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Θράκη αυξήθηκαν κατά περίπου 80% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, ενώ το 100% έφτασε η αύξηση αυτών που εντοπίστηκαν από την αστυνομία και καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί στους νομούς της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή στις περιοχές που ξεκινούν τα καραβάνια των προσφύγων που περνούν από τα σύνορα του Έβρου, συνέλαβαν τον Οκτώβριο 76 διακινητές και 1.911 μετανάστες και πρόσφυγες, όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Το ίδιο διάστημα πέρσι, τον Οκτώβριο 2017 στις ίδιες περιοχές είχαν συλληφθεί 46 διακινητές με 1.072 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, που είναι η περιοχή δεύτερης υποδοχής του κύματος προσφύγων από τον Έβρο, ειδικά όσοι φτάνουν στην πόλη με διακινητές. Όπως ανακοινώθηκε συνελήφθησαν 34 διακινητές με 1.632 μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, όταν τον περσινό Οκτώβριο είχαν συλληφθεί 20 διακινητές με 869 μετανάστες.