Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου άνοιξαν πυρ και σκότωσαν παλαιστίνιο ψαρά την Τετάρτη, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας — τον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς — όμως πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διέψευσε την πληροφορία.

Αιγυπτιακά πολεμικά έχουν ανοίξει στο παρελθόν πυρ εναντίον αλιέων από τη Γάζα που θεώρησαν ότι πέρασαν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα. Δεν είναι μέχρι τώρα γνωστό αν το συμβάν σημειώθηκε στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα.

Το επεισόδιο της Τετάρτης καταγράφηκε αφού έπεσε το σκοτάδι στα ανοικτά, κοντά στη νότια μεθοριακή πόλη της Ράφας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πλοία του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού πυροβόλησαν εναντίον παλαιστινιακού αλιευτικού κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας», γεγονός το οποίο προκάλεσε «τον θάνατο του Μουστάφα Αμπού Οντά, 30 ετών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στο Κάιρο διέψευσε την πληροφορία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, και στη θάλασσα, όπου ορίζει την απόσταση από τις ακτές του θύλακα εντός της οποίας επιτρέπεται η αλιεία. Το τρέχον διάστημα, αυτή δεν ξεπερνά τα εννέα ναυτικά μίλια.

Η Αίγυπτος μεσολαβεί μαζί με τον ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να συναφθεί συμφωνία μακροπρόθεσμης εκεχειρίας ανάμεσα στη Χαμάς και την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ ασκεί πιέσεις για να αποκλιμακωθούν οι επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Το Κάιρο καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες για να προωθήσει μια συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και της αντίπαλης Φάταχ, κυρίαρχης πολιτικής παράταξης στην Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχει την — κατεχόμενη από το Ισραήλ— Δυτική Όχθη.