Την εξασφάλιση δωρεάν συνδεσιμότητας στο Ίντερνετ μέσω  Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες των δημόσιων χώρων, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη, μέσω του προγράμματος WiFi4EU, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το σκοπό αυτό από σήμερα 7 Νοεμβρίου 2018 (από τις 13:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης), η Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα WiFi4EU.

Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε δήμους ή ομάδες δήμων χωρών-μελών της Ε.Ε, θα είναι ανοικτή μέχρι τις 17:00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης) στις 9 Νοεμβρίου 2018.

Για το 2020 θα διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ σε έως και 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Επειδή η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται πολύ μεγάλο αριθμό εφαρμογών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι απλή και πλήρως online.

Αφού εγγραφούν στην ειδική πύλη WiFi4EU, οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση online για το κουπόνι του συστήματος WiFi4EU, αξίας 15.000 ευρώ με ένα μόνο κλικ.

Μέχρι στιγμής, ένας στους πέντε δήμους σε όλη την Ευρώπη έχει ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Με το κουπόνι, κάθε δήμος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα hotspot Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών.

Σε πρώτο στάδιο, θα λάβουν κουπόνι WiFi4EU περίπου 2.800 δήμοι. Η Ε.Ε εγγυάται ότι σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε θα διατεθούν τουλάχιστον 15 κουπόνια WiFi4EU, σε ισάριθμους δήμους.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα δρομολογηθούν άλλες τρεις προσκλήσεις WiFi4EU, δηλαδή μία κάθε 6 μήνες. Τα δίκτυα WiFi που χρηματοδοτούνται από το WiFi4EU θα είναι δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Η χρηματοδότηση θα παρέχεται για δίκτυα WiFi που δεν αντιγράφουν υπάρχουσες δωρεάν ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές με παρόμοια ποιότητα.