Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα και όπως ήταν προγραμματισμένο, συνεδριάσε στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Το θέμα που απασχολησε την Εκκλησία είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικές με την επικείμενη συνάντηση πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, συζήτησε για επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από Συνοδικούς Αρχιερείς, θα παραδώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή με τις θέσεις της Εκκλησίας, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης από λίγη ώρα επιβεβαιώθηκε η συνάντηση και επισήμως από το Μαξιμου.

Σημειώνεται ότι τη διαφωνία του ως προς ένα σχέδιο «θρησκευτικής ουδετερότητας», στη βάση του γαλλικού μοντέλου, εξέφρασε από ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με καυστικά σχόλια προς την κυβέρνηση και το θέμα της διαχείρησης του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, μετά τη λήξη των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι: «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία, μιλώντας ωστόσο για προχειρότητα.

«Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…» είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για πλήρη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Εκκλησία και Πολιτεία.

«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» είπε και συμπλήρωσε « Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας».

Κλείνοντας σημείωσε πως «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε».